iranski-general-800x478

Иран го отфрли доларот како платежно средство во надворешната трговија

Минатата сабота, Иран ја забрани употребата на доларот како средство за плаќање во надворешно-трговските операции. Техеран ја објасни дедолларизацијата со фактот дека поради санкциите, иранскиот финансиски сектор одамна не е во можност да го користи доларот и веќе нема смисла да ги користи сметките што го користат доларот како главна валута. На Домашните извозници им се препорачува да се префрлат на еврото или на националните валути на земјите со кои го вршат своето работење.

Претходно, Техеран, преку својот амбасадор во Русија, Мехди Санаи, предложи Москва да воспостави заеднички инструмент кој ќе ги неутрализира санкциите на САД и ќе ги минимизира нивните последици.

Во вторникот, 6 март, командантот на Иранската организација за цивилна заштита, бригадниот генерал Голам Реза Џалали, изјави дека американската администрација против Иран води економска војна, при што американското Министерство за финансии е “главен штаб”, а доларот е главно оружје.

Извор:geopolitika
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − four =

%d bloggers like this: