И додека овие денови имавме можност да прочитаме дека Хрватска започна да ги интензивира активностите поврзани со прибирање на потребните дозволи за почеток на изградба на ЛНГ терминал во близина на Омиш, на островот Крк, динамиката на развојот на европскиот пазар на гас, онаа на класичниот гасовод, се одвива и со својот ритам, иако условена од сегашната геополитичка ситуација во Европа и во светот. При тоа во прв ред се мисли на, проектот за гасоводот “Северен тек 2” кој е во завршна фаза на политичкото (формално-стручно, еколошка и др.) одлучување за неговото оживување, како и за  “Турски ток”, чија изградба  веќе интензивно трае и забрзано напредува. Денес ќе се осврнеме на овој вториот гасовод, чија изградба и завршување веќе не се ставени под знак прашалник:

Изградбата на првата цевка на гасоводот Турски тек, кој ќе ја поврзе Русија и Турција долж Црното Море, влегува во финалната фаза. Операторот на проектот South Stream Transport B.V., објави дека биле поставени 706 километри цевки, а вкупната должина на секоја од двете цевки би била околу 930 километри. Така завршени се 76% од работите на првата магистрална цевка. Според информациите на Marinetraffic (кој ги следи моменталните позиции на сите бродови во светските мориња), бродот кој ги полага цевките гасоводот „Pioneering spirit“  на 2 март се наоѓал на 226 километри од турското крајбрежје и се движел со брзина од 5 километри на ден.

Тековните работи се изведуваат во длабоките води на Црното Море, каде што длабочината е 2200 метри, а за 150 километри работите  ќе преминат во плитки води.

Операторот објави дека поставувањето на двете цевки е извршено на ниво од 50%, односно. поставено се некаде повеќе од 930 километри. Првата цевка била поставена во должина од 706 км, а другата во должина од 224 километри.

Потсетуваме: втората цевка на гасоводот почна да се гради подоцна, и треба да биде наменета за транспорт на гас за европскиот пазар (доколку ЕУ се заинтересира за тоа), додека со првата цевка гасот ќе се испорачува исклучиво на турски пазар.

Во првата половина на јануари, операторот го објави почетокот на изградбата на терминал за гасоводот Турски тек во близина на Кијикоја, на северо-западното турско крајбрежје на Црното Море.

Завршувањето на изградбата на првата цевка на овој гасовод е планирано за март 2019 година, а другата, до крајот на таа година.

Вкупниот износ на гас што треба да се испорача преку “Турскиот тек” ќе изнесува 31,5 милијарди м3 годишно, од кои 12 милијарди м3 ќе бидат ставени на турски пазар, а уште 3,5 милијарди м3 гас од овој гасовод би се пласирал во гасоводот кој исто така е во изградба – “Јужен гасен коридор”, кој ќе ги поврзува Азербејџан, Грција и Италија (преку турска територија).

Втората цевка на “Турскиот тек” е целосно наменета за европските потреби. Се разгледуваат две насоки: една, преку Грција до Италија; и друга, во Бугарија, и понатаму во Србија, Унгарија и Австрија.

Главниот руски извозник на гас “Газпром”, минатата година, го зголеми извозот на гас во Турција за 17,3%, Грција – 9,3%; Бугарија 4,7%, Србија 21,2% и Унгарија за 21,3%.

Потсетуваме: Русија и Турција веќе ги поврзува еден гасовод – “Синиот тек”, изграден во 2002 година, кој е долг 1213 километри. Минатата година преку него во Турција биле извезени 16 милијарди м3 гас. Проектот за гасоводот “Турски тек”  одобрен е за кратко време по повлекувањето на Бугарија (под силен притисок на САД по почетокот на украинската криза) од планираната и веќе започната изградба на гасоводот Јужен тек, југоисточно од Европа и Унгарија и Австрија. “Турскиот тек” има за цел да ја посети украинската територија и со можното изградба на “Северниот поток 2” кој се заканува со целосно обезвреднување на украинскиот гасен систем како транзит – за извоз рускиот гас на европскиот пазар. Ако двата гасоводи се стават во функција, тие ќе ги намалат руските испораки во Украина (за извоз во ЕУ) за дури 4-5 пати. Во последно време, со желба за се поголема изолацијата на Украина како “нестабилна врска” со европското снабдување со руски гас, се повеќе се споменува изградбата на трета цевка на гасоводот Турски тек. Украина годишно од Русија за транзит на гас во Европа добива околу 3 милијарди долари.

Извор:geopolitika

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име