kurdi

Турците се поблиску до центарот на Африн, Курдите се повлекуваат во средиштето на регионот

После една недела од борбите, на н8-ми март скршена е одбраната на Курдите на градот Џиндерес во регионот Африн во северозападна Сирија. Градот е заземен од страна на Турските сили и про-турските групи кои ја сочинуваат Слободната сириска војска ФСА.

Според турските извори, во текот на нападот, елиминирани биле од 28 до 44 курдски борци.

Џиндерес,е  вториот по големина град во регионот на Африн, тој беше под интензивен турски оган најмалку 6 дена.

Во текот на изминатите два дена турската армија постигна значителен напредок во североисточниот фронт на Африн и ја презедоа и контрола над неколку села.

Заради тоа  турско-исламскиот сојуз ги напушти планинските региони до долината Тел-Рифаат и Долината Африн.

Во меѓувреме, турскиот министер за надворешни работи, Мевлут Чавушоглу, го објави рокот за завршување на турската воена кампања во Африка на 1-ви мај.

“До мај, операцијата во Африн ќе заврши”, истакнал Мевлут Чавушоглу.

Потсетуваме дека на 20 јануари, турскиот штаб го објави почетокот на операцијата “Маслинова гранка”, со цел да го преземе подрачјето на Африна кое било контрола на курдската милиција на ЈПГ.

“Ова е цел од која зависи заштитата на турските граници, безбедноста и стабилноста на регионот”, соопштила Анкара, која смета дека сите воени и политички структури на сириските курди се “терористички организации”.

 

Jinderes Afrin prije ulaska turskih snaga

ФОТО – Областа Џиндереса пред влезот на турските сили и северно од Африн

Jinderes Afrin prije ulaska turskih snaga

ФОТО – Областа Џиндереса пред влезот на турските сили и северно од Африн

Извор:logicno
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ two = 3

%d bloggers like this: