мигрантиморе

Во Средоземното море спасени 237 мигранти

Припадници на морнарицата но либиската влада за национално единство спасила 237 мигранти од давење во водите недалеку од западниот град Ез Завиј.

Во соопштението од Либиската морнарица се наведува дека 237 мигранти биле спасени од давење, вклучувајќи 44 жени и седум деца, кои биле на два брода.

Исто така, се истакнува дека на мигрантите после спасувањето им била пружена помош и дека станува збор илегални имигранти кои се државјани на земјите од африканскиот континент, со исклучок на две лица од Бангладеш.

Северното либиско крајбрежје е главната рута на илегалните мигранти на нејзиниот пат кон Италија. Таа стана главен пат во 2011 година, кога Либија претрпе длабока политичка и безбедносна криза од која земјата се уште не се опоравила.

Извор:faktor/фото илустрација
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − = four

%d bloggers like this: