cern

Русија го повлече барањето за членство во ЦЕРН

Руската страна издаде одлука за повлекување на барањата за веќе одобреното членство во ЦЕРН- CERN- Европската организација за нуклеарни истражувања.

“Русија го повлекла своето барање за членство во Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН), но ќе продолжи да соработува со неа”, изјавила портпаролката на ЦЕРН, Софи Тесаури.

“ЦЕРН има долга историја на соработка со Русија и одржува добри односи на сите нивоа. Русија одлучи да го одбие членството, но ова нема да влијае на нашата вистинска соработка, која во последно време беше зајакната “, уверува Софи Тесаури.

Според портпаролката, “Русија не мора да биде членка на ЦЕРН за да го даде својот придонес. Одлуката на Москва во никој случај нема да влијае на учеството на Русија во заеднички проекти “.

Русија го поднесе своето барање за членство во ЦЕРН во 2013 година. Советот на организацијата го одобри барањето, но Москва подоцна го повлече. Според блиските извори на институцијата, одлуката за повлекување на пријавата била донесена минатиот ноември.

CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire) е меѓународна институција за нуклеарни истражувања чија цел е фундаментално истражување во областа на физиката на елементарните честички. Основан во 1954 година, ЦЕРН е најголемата научна лабораторија во светот со најкомплексни научни мерни инструменти и други уреди потребни за истражување.

Извор:logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 5 = forty five

%d bloggers like this: