super voz kina

(Видео) Кинезите тестирале воз кој не ги допира шините, туку лебди по нив

Кинезите, во Пекинг тестираа нов модел на воз, кој развива брзина од 350 км /час благодарение на магнетната левитација.

Кај таквото движење, нема триење, возот не ги допира шините, туку лебди на нив и затоа постигнува исклучително голема брзина.

Возот е долг 415 метри и повлекува 16 вагони, што е двојно повеќе од последниот модел. Возот е дизајниран и изграден во Кина, а тестираниот модел ќе може да превезува до 1.100 патници одеднаш, пренесува index.hr.

Овој воз има далеку повеќе простор од неговиот претходник “Hexie”и удобен е, а препознатливите тропотење сведени се на минимум, објави агенцијата China Xinhua. Исто така троши и многу помалку енергија.

Кога тестовите ќе бидат завршени, овој модел ќе добие лиценца за услуги за патнички транспорт. Познато е дека растојанието од 30 километри ќе може да го помине пет до шест минути.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one + = 3

%d bloggers like this: