Untitled

Заради убиство на новинар, Словачки министер си поднесе оставка

После најголемите демонстрации во Словачка од 1989 година, организирани заради бруталното убиство на истражувачкиот новинар Јан Кучијак и неговата свршеничка, словачкиот министер за внатрешни работи, Роберт Калињак, денес поднесе оставка.

“Словачка не е земја каде вакви огромни трагедии се случуваат секој ден. Мојата одлука да поднесам оставка е поврзана само со фактот дека можеме да ја смириме турбулентната ситуација во Словачка “, изјавил Калињак.

Оставка на Калињак во интерес на независната истрага за ликвидација на младиот новинар кој пишуваше за врските меѓу владејачката СМЕР и калабриската мафија од Италија побараа коалициски партнер во владата на премиерот Роберт Фиц, партија на словачките Унгарци Мост-Хид, веднаш по атентатот на крајот од февруари.

Оставката на Калињак беше исто така една од главните барања за големи протести “За пристојна Словачка”, кога во Братислава на 9 март, според проценките на организаторите, околу 50.000 луѓе и уште илјадници во уште 47 градови низ Словачка и уште 17 други во светот.

“Слободно одлучив, бидејќи гледам, слушам и чувствувам. Можеби затоа што кај нас нема такви случаи, можеби чувствителни “, рекол Калињак.

Тој истакна дека не поднесе оставка заради што за такво убиство секогаш мора да се носи политичка одговорност, туку затоа што сака да ја врати стабилноста во Словачка и да ја продолжи земјата на добар пат за просперитет и економски раст во ЕУ што го започна.

Калиња ја повика јавноста да му дозволи на полицијата и обвинителството да го направат најважното – да ги откријат убијците и сторителите на убиството на Јан Кучијак и неговата свршеница Мартина Кушнирова, и им се заблагодари на полицијата што Словачка воопшто е безбедна земја.

Роберт Калињак, исто така, им се заблагодарил и на Словаците кои на 2 март и недела излегоа масовно на улиците да бараат истрага за убиството и измената во владата, како и неговата оставка, за протестите да се одржуваат мирно и со достоинство.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = twelve

%d bloggers like this: