еу

ЕУ со критики на Израелски закон

Критикувајќи го новиот израелски закон, Европската унија потврди дека не го признава израелскиот суверенитет над териториите окупирани во јуни 1967 година, вклучувајќи го и Источен Ерусалим и не ги смета за делови од територијата на Израел

Израелскиот Кнесет  оваа недела усвои регулативи кои му овозможуваат на израелскиот министер за внатрешни работи да го укине статусот на постојан престој за лица вклучени во тероризам, предавство или шпионажа.

Европската унија го осудува тероризмот во каква било форма, а злосторствата опфатени со овој закон се многу сериозни. Сепак, новиот закон би можел да го направи статусот на жителите на Палестинците во Источен Ерусалим, популации заштитени со меѓународното хуманитарно право, уште повеќе загрозени отколку што веќе постојат. Новиот закон би можел да се искористи за понатамошно поткопување на палестинското присуство во Источен Ерусалим, што дополнително ќе ги намали шансите за решение со две држави.

Во согласност со меѓународното право, Европската унија не го признава суверенитетот на Израел врз териториите окупирани во јуни 1967 година, вклучувајќи го и Источен Ерусалим, и не ги смета за дел од израелската територија, без оглед на нивниот правен статус според домашните израелски закони.

Европската унија внимателно ќе го следи дали и како овој закон ќе се применува на Палестинците во Источен Ерусалим.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 6 =

%d bloggers like this: