merkel

Меркел: Европа мора да биде подготвена да му одговори на Трамп

Европа мора да биде подготвена да одговори на едностраното воведување на американските тарифи за увоз на челик и алуминиум, изјавила германската канцеларка Ангела Меркел. Таа на прес-конференцијата во Берлин изјави дека Германија ќе одговори на реципроцитет ако едностраната постапка не може да се избегне, ама истакна дека, пред сè, се надева дека на разговари по ова прашање.

“Доколку оваа еднострана постапка не може да се избегне, тогаш треба да размислиме како можеме да одговориме на реципрочен начин, но првенствено сум фокусирана на разговорите, за кои ќе има многу можности”, заклучила Меркел.

Во четвртокот, 8 март, Трамп воведе тарифи од 25 отсто за увоз на челик и тарифа за 10 отсто за увоз на алуминиум.

Извор:vijesti

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − eight =

%d bloggers like this: