putin rohani

Русија во Иран ќе гради специјализиран воено сервисен центар за средства на против воздушна одбрана

Додека ширум Блискиот исток продолжува интензивното вооружување на војските на тамошните држави со оружје од сите клучни пазарни играчи – производители на оружје и оние од исток и оние од западот – една од денешните вести предизвика поголемо внимание. Не заради некоја посебна тежина во класичната воена смисла, колку во оние политичките и стратешките. Се работи за намерата на Русија да отвори специјализиран сервисен центар во Иран за опслужување на руските средства на против-воздушна одбрана, продадени на Иран.

За тоа во понеделникот, 12 март, известил Владимир Кожин, помошник на рускиот претседател за воено-техничка соработка,  во интервју за телевизијата “Русија 24″.

Потсетуваме: Русија во 2016 година на Иран му испорача многу порано договорен ракетен систем PZO S-300PMU-1, а испораката одела многу бавно, бидејќи руската страна ги отежнуваше обврските што произлегуваат од потпишаниот договор со Техеран, не сакајќи да се замери со САД кој се спротивставуваше на тоа. Целата работа е комплицирана до степен до кој Иран беше принуден да поведе судска постапка против Русија поради неисполнување на своите договорни обврски, испорака на тој систем што Иран веќе го исплатил во целост. Сепак, влошувањето на американо-руските односи, особено по интензивирањето на украинската криза и, дополнителната, руската воена кампања во Сирија.

Москва проценила дека по неа веќе нема смисла од калкулирање и да стреми кон некаква политичка соработка со Запад преку која ќе ги реализира некои од нејзините национални интереси и како што беше порано. Затоа работата со иран во 2016 година. беше завршена до крај, а во меѓувреме, Иран ја повлече тужба против руската страна. Денешната најава на Русија за отворање на центар за воено сервисен центар во Иран е пред се ‘нејзината јасна политичка порака до Вашингтон, дека таа не се придржува ниту на било воведување на нови санкции против Иран и дека, не само на декларативното, туку и на практичното, воено ниво, подготвена е да продолжи со соработката со Техеран. Притоа, Иран е најголемиот регионален непријател на САД, кој се карактеризира ид страна на администрацијата на Трамп како главен спонзор на меѓународниот тероризам, заради што САД имаат намера, доколку е потребно, да се повлечат од меѓународниот договор за иранската нуклеарна програма и да воведат нови (стари) санкции против таа земја. Иран, очигледно, станува нова арена на глобалните геополитички судири меѓу Русија и САД, со веќе постоечките – Украина и Сирија.

Тој е директен руски воен сојузник во сирискиот воен конфликт, а наскоро иранскиот претседател Хасан Рухани ќе пристигне во Москва за да го посети рускиот водач Владимир Путин, при што ќе бидат потпишани многу важни економски договори во областа на енергетиката, индустријата, земјоделството и транспортот.

Во врска со оваа вест, важно е да се напомене и следново: иако не се работи за отворање на руската воена база во Иран, сепак ова ќе биде еден вид руски военно-технички контролен пункт на иранската територија, со свој специјализиран персонал, меѓу кои, несомнено, со разузнавачки задачи. Имено, во Иран, уставот експлицитно забранува отворање на било какви странски воени бази и стационирање на други воени единици (вклучувајќи и ирански сојузници). Затоа, несомнено овде по се изгледа ќе станува збор за своевиден исклучок, што не е изненадувачки со оглед на тековните геополитички случувања во тој регион и сложената позиција на Иран во внатрешноста на истите.

Извор:geopolitika
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + 2 =