turskahumanitarka

Големото срце на Турска хуманитарка им го олесни животот на жители на Танзанија

Хуманитарката Севда Севан Усак која ужива да патува пред пет години во Танзанија се запозна со Фабио Саита, за кого подоцна се омажила. Денес живее на релација Истанбул-Масаи. Нејзините хуманитарни акции го олеснуваат животот на многу луѓе во далечната Танзанија.

Севде Усак (48), која во Турција дошла на конференција  за новинската агенција Анадолу (АА) ја арскажала нејзината животна приказна.

Родена е во Швајцарија, а за 25 години посетила 74 земји. Иако се запознала со многу необични места, а пред се луѓе, таа дури и не можела да замисли дека посетата на Танзанија ќе и го промени својот живот пред пет години.

Љубов на прв поглед

Во нејзиниот сопруг Фабија Сумаилји Саиту се заљубила на прв поглед, за подоцна да одлучи да се венча. Таа поминала една година со својот сопруг во Масаи, а дел во Турција, каде што управува со издавачка куќа која објавува книги за деца.

На народот на  Масаи отсекогаш го привлекувало нејзиното внимание, и кога решила да го посети, дури и не помислила дека ќе се сретне со својот иден сопруг.

- Во Масаи, во тоа време го запознав мојот сопруг. Тој е земјоделец. Веднаш штом се запознавме, ме замоли да се омажам за него. Набргу потоа, се венчавме. Во Танзанија трошам 3-4 месеци, а потоа работам во Турција. Јас патувам во други земји. Повремено доаѓа и сопругот. Ние го организираме времето според бизнисот - истакнала таа.

Таа додаде дека во околината секогаш секогаш зборувала дека ќе се омажи за странец, но никој не очекувал нејзиниот сопруг да биде од Танзанија.

- Моето семејство го сака. Со својот хумор и весел карактер ги освои нивните срца – рече Усак, кој со сопругот разговара на англиски јазик.

Таа додаде дека започнала да го учи Суахили, и на турски јазик.

Таа освои многу срца

Усак постојано сведочеше за тешката ситуација на луѓето во Масаи. Таа контактирала со турските хуманитарни организации и за една година дозволила ископување на четири бунари за вода.

Ова во голема мера го промени животот на луѓето кои се соочија со суша. Населението на Масаи го препознало нејзиното големо срце и подготвеност за помош, заради што не му било тешко да ја засака “младата жена од Турција”, како што ја нарекувале.

Сепак, недостигот на вода не беше единствениот проблем со кој се занимавала Усак. Таа, исто така, помогнала во развојот на земјоделството во областа. Мештаните се запознале со зеленчук што претходно не можеле да го видат, а камоли да го вкусат. Таа воспостави силен дијалог со локалното население и на тој начин ги зајакна патиштата меѓу срцата. Денес, поедини семејства на своите девојчиња му го даваат нејзиното име.

Со активно објавување на социјални мрежи и пишување за проблемите со кои се соочуваат околу 2.000 луѓе во Масаи им помогнала на овие луѓе да им го олеснат животот.

Усак изјавила дека на тоа подрачје живеат лавови, жирафи и други животни кои наслението ги одгледува. Но сепак, недостатокот на вода и повеќекратното зголемување на изворот беше секојдневниот живот во кој јас бев убеден.

- Пред четири години, Масаи се соочи со голема суша. Јас сум сведок на тоа. Во куќата каде што живееме нема вода или струја. Луѓето живеат во тешки услови “, рекла таа.

Таа додаде дека локалното население главно одгледува пченка, заради што одлучи да посади 15 видови на зеленчук на површина од три до четири дулуми земјата, што претходно локалните жители немале можност да го јадат.

- Некој секогаш требаше да биде таму за да се реализираат акциите. Јас многу придонесов. Живеев со овие луѓе - истакна Усак, која додаде дека брзо се приближи до жителите.

Усак заради несебична помош и поддршка добила бројни награди .

Извор: Анадолија
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 7

%d bloggers like this: