Поранешниот германски канцелар Герхард Шредер денес во Виена се заложил за заедничка економска, социјална и надворешна политика, како и повторно приближување на ЕУ кон Русија и Турција.

Тој на предавање, истакнал дека Европа мора да одговори на политиката на претседателот на САД Доналд Трамп “Америка на прво место“ со тоа што ќе се реформира под германско-француско водство, како и низ приближување кон Русија и Турција.

Шредер нагласил дека таа политика која јасно е наслонета на популизмот и изолацијата, и која има за цел и раздор во ЕУ, не смее да следи.

 Уверен дека американската политика ќе донесе промени по Европа, истакнал дека Европа мора да најде одговори на таквото однесување на САД.

Еден одговор е, после фазата на заладување во минатите години, повторно оживување на оската Берлин-Париз, како пресвртница кон европските интеграции.

Што се однесува до Русија, тој истакнал дека без сомневање Русија и Турција се тешки земји, со внатрешно политички развој и надворешнополитички одлуки кои никого не го израдувале.

Меѓутоа, без соработка со Москва и Анкара нема стабилност во источна Европа, на Кавказот, Блискиот исток и северна Африка, заклучил тој.

Извор:cdm

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име