cerar

Шок во Словенија: Премиерот Миро Церар поднел оставка

Словенечкиот премиер Миро Царар вечерва поднесе оставка откако Врховниот суд го поништи референдумот за изградба на нова железничка пруга од Копер до Дивача.

Според медиумите, Церар бил видливо вознемирен за време на објавувањето на неговата оставка.

“Денес, капката ја прелеа чашата. Нов удар од страна на оние кои сакаат да го спречат позитивниот напредок на Словенија. Не сакам да учествувам во такви приказни. Почитувани граѓани, земјата сега е во многу подобра ситуација од 2014 година. Територијата ви ја враќам ви ваши раце “, рекол Церар во соопштението.

Тој објасни дека ја прифатил одлуката да поднесе оставка затоа што е неопходно да се знае што е добро, а што е лошо.

“Ја прифаќам одговорноста и одлуката што секој политичар треба да ја донесе во таква ситуација. На изборите ќе судите што е исправно, а што погрешно и кој заслужува поддршка “, истакнал Церар.

Како што објаснил тој, владата ќе се погрижи сите важни прашања да бидат преземени за изборот на новата и дека Словенија ќе биде мирна и стабилна.

На состанокот на Владата одложен за утре, не беше покренато прашањето за одлуката на Врховниот суд за поништување на референдум за изградба на нова железничка пруга.

Словенечките медиуми пишуваат дека Церар размислувал за опциите после дознавањето, па затоа донел одлука за оставка.

Весникот Дело известува дека минатата недела беше карактеризирана со три лоши нешта од страна на Церар – неправилности на јавниот тендер, откажување на повторување и неуспешни преговори со синдикатите од јавниот сектор. Овој медиум, исто така, посочува дека Церар со поднесувањето на оставката ги пореметил владините проблеми и го свртел своето внимание кон политичката игра.

Сé уште не е познато кога ќе се одржат парламентарните избори, но ако им се верува на шпекулациите  по повод разговорот на словенечкиот претседател Борут Пахур и претставници на партиите што се одржаа минатата недела, мнозинството се согласија дека изборите треба да бидат закажани за 10-ти јуни.

Поради оставката на Церар, овој датум може да се премести за неколку недели, но процедурите се во рацете на заменик-претседателот и претседателот Пахор.

Истовремено, седницата на која сите ќе бидат официјално известени за оставката, најверојатно, ќе се реализира во текот на следната недела.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + one =

%d bloggers like this: