1

(Видео) Со копање на канали на патиштата, терористите на ЈПГ/ПКК спречуваат излегување на цивили од Африн

Членовите на терористичката организација ЈПГ / ПКК во централниот дел на Африн, копајќи канали на патиштата, се обидуваат да ги спречат цивилите да го напуштат овој сириски град, јави агенцијата Анадолу (АА).

Имено, турските вооружени сили (ТСК) со беспилотни летала  забележале снимки кои покажуваат како терористите копаат канали за да ги спречат цивилите да излезат од центарот на градот.

Видеото покажува дека булдожерот се движи кон местото каде што цивилите се обидуваат да го напуштат централниот дел на градот Африн.

Исто така, е забележано како булдожер копа канали во еден дел од патот по кој се движиат возилата со цивили во обид да ја напушти областа.

Видеото покажува колку цивилите излегуваат од возилата и се движат кон булдожерот за да го спречат продолжувањето на ископувањето на каналот.

Исто така е јасно дека цивилите се расправаат со терористите во близина на булдожерот.

Видеото, исто така, забележа дека една постара жена прво се расправа со терористи, а потоа како ги одстранува камењата за да им овозможи на цивилните возила да продолжат да се движат на патот.

Неколку цивили дури и се качија на булдожер за да го спречат да продолжат да копаат канали на гореспоменатиот пат.

На видеото на беспилотните летала пред неколку дена исто така е забележано како терористите на ЈПГ / ПКК ги блокираа патиштата со отворање на оган врз цивили спречувајќи го нивното заминување од Африн, на северозападно од Сирија.

Силите лојални на режимот на сирискиот претседател Башар ал-Асад во јули 2012 година на терористите на ЈПГ/ПКК година без конфликт му го предадоа Африн под нивна контрола. И оваа област стана една од главните центри на оваа терористичка организација.

YPG / ПКК е сириски огранок на терористичката организација ПКК која е на листата на терористички групи во Турција, САД и Европската унија. Од средината на 1980-тите, ПКК спроведува терористичка кампања против Турција.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = six

%d bloggers like this: