1

(Фото) Повеќе од опстанок: Во Берлин акција со плишани мечиња за децата во Сирија

Берлин (AA) – Стотици полнети (плишани) играчки денес беа изложени на скалите пред Берлинскиот Konzerthaus, а во рамките на перформансот “Акција на плишаните мечиња: Повеќе од опстанок”, јавува агенцијата Анадолу (АА).

Станува збор за перформанс на невладината организација “Светска визија”, организирана за привлекување на вниманието на јавноста кон децата, невини жртви на седумгодишната војна во Сирија.

Во оваа прилика степениците на зградата во Берлин беа исполнети со кадифени мечиња со различни големини и бои.

Војната во Сирија трае од 2011 година и нејзините последици се чувствуваат од страна на најмладите, кои се лишени од основните човекови права.

Голем број сириски деца се принудени да го напуштат училиштето за да помогнат да ги хранат своите семејства, според Меѓународната асоцијација за правата на бегалците, децата во Сирија плаќаат највисока цена.

Претходно, заменик-претседателот на гореспоменатото здружение, Ресул Демир, рече дека извештајот на УНИЦЕФ од септември 2017 година покажа дека 8,5 милиони деца биле погодени од конфликтот во Сирија. Од тоа, повеќе од шест милиони се во Сирија, а околу 2,5 милиони од границите на земјата.

Најмалку 4,006 лица, од кои половината се жени и деца, беа убиени во 374 напади извршени во Сирија во 2017 година, објави сириската мрежа за човекови права (СНХР) во јануари оваа година.

Извор: Анадолија
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + 9 =

%d bloggers like this: