Директороката на руската медиумска куќа Р.Т. Маргарита Симонијан потврди дека Вашингтон одлучил да го запре емитувањето на оваа руска телевизија на нејзина територија.

 

 

“Знаеме дека тоа се случило бидејќи РТ во САД доби статус на” странски агент “, изјави менаџерот на каналот.

“Добредојдовте во транспарентноста и демократијата”, додала таа.

Претходно беше потврдено дека станиците WNVT и WNVC од државата Вирџинија ќе престанат со емитување на RT на полноќ помеѓу 31 март и 1 април. Овие станици се задолжени за затворање на каналот RT Америка до тој датум.

Маргарита Симонијан додаде дека РТ ќе продолжи да емитува во Вашингтон преку други платформи.

Во ноември 2017 година, американското Министерство за правда каналот РТ Америка го стави на листата на “странски агенти”, што се случило во време на хистерија поради наводно “мешање на Москва на претседателските избори во 2016 година”.

Оваа одлука во Вашингтон беше донесена врз основа на законите од Втората светска војна, кога се сузбивала нацистичка пропаганда, а сега целта е да се потиснат информациите што доаѓаат од Русија. Законот бара и странските комуникациски медиуми што работат на територијата на САД да бидат регистрирани како “странски агенти” иако се применува само во овој случај.

Во меѓувреме, американските пратеници воведоа нови правила за сузбивање на “руската пропаганда” минатата недела, и се особено фокусирани на зголемување на контролата над медиумите, Спутник и РТ.

ФОТО: Владимир Путин и Маргарита Симоријан

Портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков го коментираше објавувањето на затворањето на РТ во САД во ноќта на 1 април. Според претставниците на Кремљ, руската страна моментно ја истражува ситуацијата.

Песков потсети дека неодамна разговарал со главниот уредник Маргарита Симонијан на телефон и се обидел да дознае на која основа телевизискиот канал бил информиран за оваа одлука.

Портпаролот посочи дека оваа ситуација е многу контрадикторна заради постојните договори.

“Адвокатите сега размислуваат за детали. Како што велат, ѓаволот се крие во детали. На прв поглед, се чини дека е неоснована одлука. Дури и статусот на странски застапник сам по себе не е основа за исклучување од кабелскиот пренос на одреден медиум. Таквите волунтаристички акции се многу алармантни “, изјавил Песков.

Според него, сето ова сведочи за дискреционата политика на САД во однос на медиумите и Декларацијата за демократија и слобода на говор, која Вашингтон постојано ја нагласува.

“Ние сериозно ја проучуваме ситуацијата и сметаме дека е многу опасна”, додал Песков.

Извор:Logicno.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име