Дали полковникот Гадафи ја финансираше кампањата Николас Саркози, каде му заминале парите  и кои земји му пружија подршка – со ова прашање Спутник се обратил на официјалниот преведувач на поранешниот лидер на Либија.

Мефтах Абдала Миссури, либиски дипломат и официјален преведувач на поранешниот либиски лидер Моамер Гадафи, откри дека Никола Саркози не е единствениот кој имал корист од великодушноста на полковникот. Според неговите зборови, Хосни Мубарак, кој го предводеше Египет од 1981 до 2011 година, и Зине ал-Абидин Бен Али, тунискиот претседател од 1987 до 2011 година, беа меѓу оние кои побараа помош.

“Тој им помогаше на сите земји од Третиот свет, од Азија до Латинска Америка. Им помагавме на сите што страдаа од природни катастрофи, глад, инвазија на скакулци. Испраќавме лекови и авиони, и доколку некој претседател побараше помош, тој добиваше износ од половина милион до пет милиони динари “, изјавил преведувачот на полковникот.

Мефтах Абдалах  Мисури продолжува. “Полковникот лично му рекол дека ја финансира изборната кампања на Никола Саркози. Подоцна, еден португалски новинар го прашал за износот, тој рекол дека тоа е околу 20 милиони евра. Подоцна, истото неколкупати го повторувал и на телевизија, како и синот на полковникот Саиф ал Ислам и Зиад Такеиддин, кој на Саркози му носел пари во торби“.

Кога полковникот наишол на потешкотии, ниту египетските, ниту туниските претседатели не можеле да му помогнат на Муамер Гадафи – и двете веќе ја изгубиле власта. Сепак, африканските земји се обиделе да ги решат немирите што избувнаа во Либија на 17 февруари 2011 година, но не успеа, вели Мефтах Абдалах Мисури.

“Гадафи бил повикан во Јужноафриканската Република, Венецуела и Белорусија, но тој не сакаше да ја напушти својата татковина”, открива неговиот преведувач.

На прашањето каде биле парите на полковникот, преведувачот одговорил дека никој никогаш не пронашол неговиот имот.

“Сите негови куќи биле официјално регистрирани во Министерството за Вакуф како верски донации. Кога зборуваме за замрзнатите сметки, тоа се сметки на либиската држава. Колку што знам, сметките во име на Муамер Гадафи не постоеја во странски банки. Можеби неговите деца имаа, но не знам ништо за тоа. Бев преведувач на Гадафи, а не на неговото семејство “, заклучил Мефтах Абдалах Мисури.

Извор:logicno.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име