protest

Канада усвои закон против исламофобија: Секој граѓанин кој ќе го критикува исламот ќе биде приведен и обвинет за исламофобија

Канада ова недела усвои предлог закон според кој ќе забрани секој вид на критика на исламот.

И покрај фактот што мнозинството од 71% од Канаѓаните се спротивставуваат на оваа нова мерка, пратениците во канадскиот парламент го усвоија нацрт-законот “М-103″ со мнозинство од 201 спрема 91.

Новиот закон го носи тоа дека секој граѓанин кој ќе го критикува исламот ќе биде уапсен и обвинет за “исламофобија” – криминал заради кој сторителите ќе можат потенцијално да завршат во затвор.

Петицијата во CitizenGo бара од пратениците да го запрат рестриктивниот предлог против “богохулието” која ја потпишале 79.500 луѓе.

Според LifeSiteNews, иако овој предлог не ги менува постојните закони или создава нови, тој го оснажува Комитетот да го проучи прашањето за “елиминација на исламофобијата” и федералната влада да собере податоци за исламските “злосторства од омраза” за понатамошни истражувања.

Конзервативната алтернатива на овој предлог кој го осудува расизмот и дискриминацијата против муслиманите, евреите, христијаните и другите религиозни групи – без вклучување на зборот “исламофобија” – беше празен од страна на либералите во февруари. Либералите тогаш тврдеа дека ториевците едноставно се обидувале да ја “разблажат” самата намена на нацрт-законот “М-103″, тврди Хафингтон пост.

Извор:Saznajemo
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 + = eleven

%d bloggers like this: