voz-francija

Франција очекува сообраќаен хаос после штрајкот на железничарите

Франција ја очекува сообраќаен хаос во наредните месеци, додека националниот железнички штрајк започна во вторникот, со барањата на штрајкувачите да се разгледаат плановите на реформите на железничкиот сектор на претседателот Емануел Макрон.

Како пренесуваат локалните медиуми, половина од членовите на железничките синдикати ќе се приклучат на повикот за штрајк во два од пет дена во текот на тримесечниот период во знак на протест поради владиниот план за реструктуирање на железничката државна компанија СНЦФ.

Само еден од осумте супер брзин возови ќе функционира за време на штрајкот и се очекува да сообраќа секоја секоја петта регионална линија.

- Стапката на учество во ова движење е многу, многу важна, што укажува на формата на борба каква очекуваат нашите железнички работници, изјави Филип Мартинез, раководител на синдикатот на ЦГТ France Inter Интер.

- Тоа зависи од владата, ние сакаме да разговараме. Железните работници не излегуваат од задоволство, тие се принудени на тоа – додал тој.

Истакнувајќи ја “алармантната ситуација” во железничкиот сектор, владата вети “нов стратешки корпоративен проект” за зголемување на ефикасноста на СНЦФ, која посегнува по долг од 46,6 милијарди евра, главно поради големиот систем за пензионирање, пренесува Xinhua.

Извор:(Vijesti / ФЕНА)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 × three =