eu-vojska

Десет држави ќе формираат воен сојуз во Европа

Во јуни, француската влада ќе ја формира структурата на таканаречените кризни воени сили кои ќе постојат надвор од границите на постојните надлежности на Европската унија, пишуваат медиумите, повикувајќи се на извори во француското Министерство за одбрана.

Идејата за ова беше презентирана од работна група од 10 земји, вклучувајќи ги Германија, Холандија, Обединетото Кралство и Данска.

“Се претпоставува дека европските земји можат да ги обединат своите воени потенцијали, да соработуваат во планирањето, анализирање на појавата на кризи и брзо да реагираат на нив”, пренесува Ројтерс.

Понатаму се тврди дека структурата нема да биде активна во ЕУ, со цел да и овозможи на Велика Британија да учествува во нив по Брегзит.

Не е познато кои земји ќе учествуваат во формирањето на оваа структура, но според сè, Германија го поддржа овој план, известува Спутник.

Целта на структурата е да се предвидат идните кризи, како што се надеваат нејзините творци, и да избегнуваат ситуации кога една земја е принудена да се сама да меша во конфликт, како што Франција требаше тоа да го направи во Централна Африканска Република и Мали.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × eight =

%d bloggers like this: