Студената војна пристигна на Балканот, изјавил поранешниот заменик-директор на ЦИА за овој дел од Европа, Стивен Мејер.

Тој вели дека Балканот со векови е “буре барут” на Европа, иако фитилиот се наоѓал на друго место – како што рекол Ото фон Бизмарк, триесет години пред да започне Големата војна “Некои будали на Балканот ќе запалат сè” …

“Студената војна требаше да заврши кога во 1991 падна Советскиот Сојуз.  Ама таа никогаш не заврши, и таа е многу жива на Балканот. По падот на СССР, Западот, а особено САД, имаше одлична можност да помогнат во креирањето на нова безбедносна политика и структура. Имавме шанса да ги отстраниме сите стари институции на Студената војна и да им помогнеме на Европа, Русија и САД да преминат на безбедносен уред на 21-от век “, пишува Стивен Мејер, поранешен заменик-шеф на ЦИА за Балканот.

Мејер пишува дека,наместо наведеното, дојде до тоа “да погледнеме наназад и извлечеме  лекциите од крајот на Првата светска војна”.

“На крајот од Првата војна, Западот, а особено Франција и Велика Британија, сурово ја казнија и понижија поразена Германија. Германците станале горчливи, лути и сакале одмазда. Последица на тоа беше појавувањето на Хитлер и Втората светска војна – само дваесет кратки години по крајот на Првата. Слично на тоа, по распадот на Советскиот Сојуз, Западот ја понижи Русија и ја отпиша како голема меѓународна сила. Им зборувавме на Русите дека мора да ги прифатат западните политички и економски модели.  Испративме “експерти” во Русија за да “учат” како да “изградат вистинска” слободна демократска земја. Ама, го задржавме и НАТО и го донесовме до границите на Русија, додека инсистиравме на паѓање на Варшавскиот пакт. Се додека Борис Елцин беше претседател, Русија градеше по овој ритам и се обиде да ги прифати политиките и институциите на Западот “, пишува Мејер.

Авторот вели дека Русија минува низ длабока политичка, економска и психолошка криза и дека нетолеранцијата и гневот кон Запад почнале да растат во таа земја.

“Путин имал поинакви погледи од Елцин и ги отфрли западните норми и нивната доминација. Последицата беше новата смисла за Русија – не во марксизмот и ленинизмот, туку во длабоко-конзервативни и православни вредности. Русија стана лута и агресивна под Путин, а Студената војна, за која се погрижи Западот, исто така беше прегрнат и во Москва. Тоа не е ништо ново за Балканот. Со векови, тој беше игралиште за мерење на силите на големите сили. Ама, тоа има помалку вр ски со Балканот како Балкан, и повеќе со локацијата на регионот. Со векови Балканот беше полигон за судирот на големите европски сили. Интересите на големите царства со стекнување на околностите се кршеле токму на Балканот. Тоа е местото на конфликтот на Османлискот царство, Австриското и Руското царство. Затоа и другите царства – пред сè британските и француските – исто така на око го држеа Балканот и мешале дури и ако не биле физички присутни во регионот. Како резултат на тоа, со векови Балканот бил “буре барут” во Европа, иако фитилите се наоѓале на друго место. Како што рекол Ото фон Бизмарк,  триесет години пред почетокот на Големата војна, “некоја будала на Балканот ќе запали сè” …, рекол тој.

Извор:cdm

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име