crkva-dzamija-sinagoga

Во Берлин на исто место, црква, џамија и синагога

Во центарот на Берлин ќе биде изграден храм за обединување на црква, џамија и синагога, се потврдува на сајтот на проектот “Дом на Еден”.

Според информациите од локацијата, изградбата на заеднички храм ќе започне во 2019 година и според планот ќе трае две години.

Објектот ќе биде изграден во срцето на германската престолнина – на местото познато како Рибарски остров.

Главната идеја на проектот е “да се разменат идеи и мислења меѓу претставниците на различните религии”.

На дијалог биле повикани исто така и атеистите. Планирано е собирањата да се вршат во централната сала на храмот.

Изградбата на зградата ќе ги земе предвид сите специфики на храмови од различни религии, без оглед на фактот дека тие ќе бидат под ист покрив.

На пример, синагогата и џамијата ќе се свртат кон исток.

Се проценува дека трошоците за изградба ќе изнесуваат 43 милиони евра.

Во овој момент, собрани се 8,6 милиони евра. Сепак, организаторите на проектот веруваат дека 12 милиони евра ќе бидат доволни за да започнат со изградба.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five × = 15

%d bloggers like this: