w1

Емиратите со нова хуманитарна помош за Рохингја муслиманите во Бангладеш

АБУ ДАБИ, 10 април, 2018 година (WAM) – Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка и Агенцијата за бегалци на Обединетите нации, УНХЦР, потпишаа договор вреден 2.35 милиони американски долари за поддршка на итна помош на Рохингја бегалците во Бангладеш.uae contributes aed7.35 million to unchr’s emergency food relief to rohingya refugees

Ваквиот гест произлегува и продолжува од цврстиот став на Обединетите Нации за поддршка на луѓето зафатени со ова трагедијата како и сите други ранливи и сиромашни во светот погодени од вооружени конфликти и природни катастрофи – без дискриминација или предрасуди врз основа на пол, раса или верување.

Договорот е дел од дополнителниот апел за одговор при катастрофи во Бангладеш, кој беше инициран од Обединетите нации во март 2018 година, барајќи финансиска поддршка за помош на 1,3 милиони лица, вклучително 884,000 бегалци Рохингја и 336,000 домаќинства до крајот на оваа година.

Ова финансирање има за цел да обезбеди третман за 132.000 бегалци, вклучително и 78.000 жени и деца кои живеат во кампот Кокс, Базар-Бангладеш и неговите нови заедници. Поддршката, исто така, ќе им помогне на УНХЦР и неговите партнери да ја намалат инциденцата на смртност поврзана со умерена и тешка малнутриција преку интервенции за спасување на живот. Таа, исто така, промовира ефикасно планирање, одговор и следење на итна храна и исхрана, како и развој, анализа и проценка на нутритивните потреби.

Султанот Мохамед Ал Шамси, помошник државен секретар за надворешни работи и меѓународна соработка за меѓународен развој и Тоби Харвард, директор на Канцеларијата на УНХЦР во ОАЕ, го потпишаа договорот.

Од март 2018 до декември 2018 година, договорот ќе ја поддржи “Програмата за итна помош во храна за потребите на жените и децата Рохингја во Бангладеш”, а повеќе од една третина (37%) од итни потреби на УНХЦР од вкупните трошоци на проектот во вредност од 5,4 милиони американски долари, за решавање на неухранетоста и ризиците поврзани со нив за жените и децата бегалци Рохингја во кампови и во нови населби.

Ал Шамси објасни дека политиката за надворешна помош на Обединетите Арапски Емирати е усогласена со иницијативите кои ја означуваат “Годината на Зајед” во 2018 година и се составен дел од добротворната организација и даваат став на Обединетите Арапски Емирати за хуманитарни прашања воопшто, а особено бегалците и раселените лица, особено за најранливите групи, како што се жените и децата.

Тој објасни дека од ескалација на расингот Рохингја во август, голем број хуманитарни организации во Обединетите Арапски Емирати, побрзаа да обезбедат итна помош, вклучувајќи храна, олеснување и медицинска помош за да помогнат во исполнувањето на итните дневни потреби на бегалците. Вкупниот износ на помош на Обединетите Арапски Емирати во текот на кризата достигна 6,7 милиони долари од август 2017 до март 2018 година.

Директорот на Канцеларијата на УНХЦР го пофали придонесот на Обединетите Арапски Емирати во хуманитарната помош генерално и кон бегалците и раселените лица, особено преку обезбедување на поддршка, особено финансиска поддршка, што придонесува за зајакнување на капацитетот на УНХЦР и неговите партнери да им служат на погодените групи. “Има огромен број на бегалци Рохингја кои страдаат од тешка недоволна исхранетост, особено кај децата на возраст под 5 години. Ваквата дарежлива донација од Обединетите Арапски Емирати ќе заштеди многу животи.Тоа ќе му помогне на УНХЦР и неговите партнери да ги обезбедат најдобрите услуги во областа на исхраната за бегалци Рохинга “.

Од 25 август 2017 година, повеќе од 655.000 луѓе, вклучувајќи и 355.000 деца, биле принудени да ја напуштат државата Ракин во Мјанмар и да бараат засолниште во Бангладеш, со што најризичната бегалска криза во Рохингја е најбрзо растечка во светот. Овие нови бегалци се приклучија на речиси 213.000 бегалци Рохингја кои избегаа во Бангладеш во претходните бранови на раселување. Услугите за инфраструктура, здравје, вода и животна средина – особено шумските ресурси и околните земјишта – се силно исцрпени, а камповите во Бангладеш се речиси на кршење точка.

Извор:WAM / Esraa Ismail / Rasha Abubaker
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = six

%d bloggers like this: