w1

(Фото/Видео) Црвената полумесечина на Емиратите ги спасува жителите на Западен Хадрамаут

ХАДРАМАУТ, 12 април, 2018 година (ВАМ) – Црвената полумесечина на Емирати, испрати итен хуманитарна конвој за спасување на жителите на Вади Ал Мохамаден во западен Хадрамаут, кои страдаат од тешки животни услови.

ЕРЦ, исто така, испрати и теренски тим за да ги процени нивните потреби, поради недостатокот на основни услуги и влошената локална инфраструктура, како дел од напорите на Обединетите Арапски Емирати, преку проектите за хуманитарна поддршка на ЕРЦ, со цел да се олеснат страдањата на Јеменскиот народ и да се постигне сигурност и стабилност.

Жителите на областа ја изразија својата среќа при пристигнувањето на конвојот и им се заблагодарија на ОАЕ за обезбедување на потребната хуманитарна помош.

Абдулазиз Ал Џебери, раководител на тимот за ЕРЦ, изјави дека ЕРЦ продолжува да дистрибуира помош во храна за корисниците во ослободените области во Јемен, особено во руралните и оддалечените региони.

Локалните претставници им се заблагодарија на Обединетите Арапски Емирати за тековните напори за спасување на жителите на Вади Ал Мохамаден, притоа истакнувајќи дека помошта дојде во вистинско време, поради економските услови што се влошуваат од руралните области во Хадрамау.

Извор:WAM / Esraa Ismail / Rasha Abubaker
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 4 = six

%d bloggers like this: