w1

(Фото) Владетелот на Шарјах ја отвори џамијата Fatima Al-Zahra

ШАРЈАХ, 12 Април, 2018 (WAM) .Шеикот Султан бин Мохамед Ал Касими, член на Врховниот совет и Владетел на Шарјах, денеска кланањеше пладне намаз во новоизградената џамија Фатима Ал-Захра во Мејсалоон, во Шарјах, по повод нејзината инаугурацијата.

Џамијата е изградена во согласност со директивите на Владетелот на Шарјах и урбаниот развој на Емиратите во врска со поставувањето на карактеристични џамии во неколку стилови инспирирани од уникатната исламска архитектура.

Новата џамија, која се наоѓа во средината на градот Шарјах, покрива површина од 11 илјади кв.м., со 1388 кв.м. за самата зграда, и може да прими до 800 верници и е изградена со проценета вредност од над AED21 милиони.

Претставниците на различни владини институции и инженерски компании го информираа Неговото височество за дизајнот, објектите и капацитетите на новата џамија.

Официјални лица изјавија дека џамијата, е една од најголемите џамии во Шарјах, и е изградена во исламскиот архитектонски стил на фатимидскиот камен, покриен со големи количини камења со долг два метри по должината на секоја, минариња.

Подот на џамијата е покриен со 800 кв.м. тепих и кристален лустер со должина од 5 метри, поставен во главниот молитвена простор, како и 16 други мали лустери кои висат низ областите во внатрешноста на џамијата.

Има посебна просторија за молитва за жени, библиотека, објекти за луѓе за претстоиј и голем број паркинзи.

Голем број официјални претставници и раководители на владините оддели на Шарјах присуствуваа на инаугуративниот настан заедно со шеикот Султан.حاكم الشارقة يؤدي صلاة الظهر في جامع السيدة فاطمة الزهراء إيذانا بافتتاحه 3حاكم الشارقة يؤدي صلاة الظهر في جامع السيدة فاطمة الزهراء إيذانا بافتتاحه 4حاكم الشارقة يؤدي صلاة الظهر في جامع السيدة فاطمة الزهراء إيذانا بافتتاحه 2حاكم الشارقة يؤدي صلاة الظهر في جامع السيدة فاطمة الزهراء إيذانا بافتتاحه 1

Извор:WAM / Elsadig Idriss / MOHD AAMIR
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 × = six

%d bloggers like this: