w1

Емиратите со хуманиранта помош за над 140.000 раселени Сиријци

БЕЈРУТ, 12 април, 2018 (WAM) – Околу 143.000 луѓе беа корисници на кампањата за помош и одговор на Обединетите Арапски Емирати за раселените Сиријци – во текот на зимата во Либан во 2018, која обезбеди 3.750 греалки, 109.000 пакети за храна и 30.250 парчиња зимска облека, обувки и ќебиња.143 الف مستفيد من حملة الإستجابة الإماراتية للنازحين السوريين في لبنان. 3

Кампањата се одржа во партнерство со неколку донаторски тела на ОАЕ, вклучително и Црвената полумесечина на Емирати, ЕРК, Фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан, Мухамед бин Рашид Ал Мактум Хуманитарно и хуманитарно здружение, Ал Рахмах за хуманитарни цели и Шарджит хуманитарна интернационала.

Кампањата е дел од иницијативата Година на Зајед, која ја започна претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан, кој цели кон далечни и маргинализирани области и оние кои се во сурова потреба на север и југ од Либан, за да обезбедат олеснување за семејствата во текот на зимата, додека помагајќи им на либанската влада во справувањето со сириските бегалци.

Хамад Саид, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Либан, рече дека со крајот на кампањата, која започна на крајот од јануари, да им помогне на оние што имаат потреба за време на суровата зима, бројот на корисници достигна околу 143.000 лица од разни либански области , а помошта на Обединетите Арапски Емирати се разликува, бидејќи вклучуваше и раселени Сиријци, палестински бегалци и локални либанци.

Тој, исто така, ги истакна актуелните аранжмани за подготовка на нова кампања за обезбедување оброци на Ифтар за време на светиот месец Рамазан и Еид ал Фитр, додека ги пофали напорите на партнерите на кампањата, кои придонесоа за неговиот успех, без разлика дали се донатори на ОАЕ или либански институции кои ја спроведе кампањата.

Д-р Мохамед Атеек Ал Фалахи, генерален секретар на ЕРС, изјави дека хуманитарните иницијативи на Обединетите Нации за помош на сириските бегалци ја одразуваат загриженоста на земјата за нивната благосостојба и желбата за подобрување на нивните услови и олеснување на нивните страдања. Овие иницијативи, исто така, обезбедиле грижа за бегалците, додаде тој.

Тој објасни дека кампањата има за цел да ја зајакне развојната и хуманитарната улога на ОАЕ и извршувањето на своите хуманитарни организации, да го ограничи ефектот од егзодусот на милиони сиријци и да дојде во консолидација на целокупната позиција на земјата во врска со бегалците и нејзините постојани напори обезбедуваат подобри услови за нив и за нивните семејства. Тој, исто така, истакна дека РКЕ ги интензивира своите програми од почетокот на зимата за да им помогне на бегалците во либанските градови и провинции, што се совпадна со зголеменото ниво на раселување од Сирија до Либан.

Мохамед Хаџи Ал Кхури, генерален директор на Фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан, рече дека според директивите на претседателот Неговото височество шеикот Калифа бин Зајед Ал Нахјан и неговото височество шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби и Заменик-врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати и директното следење на Х.Х. Шеик Мансур бин Зајед Ал Нахјан, заменик-премиер и министер за претседателски прашања и претседател на Фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан, Обединетите Арапски Емирати имаа активна меѓународна улога во поддршка и помош на бегалците во различни земји, кои страдаат од немири и нестабилност.

Тој, исто така, истакна дека Фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан им помогна на оние кои беа принудени да ги напуштат своите домови и да бараат азил во други области за да бараат безбедност и стабилност, нагласувајќи ги нејзините клучни меѓународни хуманитарни напори за решавање на влошените кризи во бегалците од самиот почеток од 2017 година, со бројот на бегалци достигнувајќи 22,5 милиони, според статистиката на Обединетите нации.143 الف مستفيد من حملة الإستجابة الإماراتية للنازحين السوريين في لبنان. 1

Извор:WAM / Tariq alfaham / Hatem Mohamed
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 3 = twelve

%d bloggers like this: