Putin

Изјава на Владимир Путин за нападите во Сирија

По деталниот извештај кој на претседателот на Русија за нападот во Сирија му го поднел рускиот министер за одбрана генералот Сергеј Шојгу, претседателот Владимир Путин на официјалната веб-страница на Кремљ ја објави следнава изјава:

” На 14. Во април, Соединетите Држави, со поддршка на своите сојузници, извршија ракетни напади врз вооружените сили и цивилната инфраструктура на Сириската Арапска Република. Нападот беше спроведен без согласност на Советот за безбедност на Обединетите нации, спротивно на Повелбата на Обединетите нации, нормите и принципите на меѓународното право. Актот на агресија започна на суверена држава која е во првите редови на борбата против тероризмот.

Повторно, како и пред една година, кога САД ја нападнаа воздухопловната база Ал-Шајрат во Сирија, како изговор на користење на токсични супстанции против цивилното население, овој пат во Дума, предградие на Дамаск. Руските воени експерти, по посетата на местото на наводниот инцидент, не пронајде траги од употребата на хлор или други токсични материи. Ниту еден жител не потврди хемиски напад.

Организацијата за забрана на хемиско оружје ги испрати своите експерти во Сирија за да ги разјаснат сите околности. Сепак, група западни земји цинично ја игнорираа, преземаа воена акција без да ги чекаат резултатите од истрагата.

Русија сериозно го осудува нападот врз Сирија, каде што руските војници им помагаат на легитимната влада за борба против тероризмот.

Извор:logicno.com

Со своите активности, САД дополнително ја влошуваат хуманитарната катастрофа во Сирија и страдањата на цивилното население, и всушност помагаат на терористите кои  сирискиот народ го мачат седум години. Ова ќе предизвика нов бран бегалци од земјата и од регионот како целина.

Сегашната ескалација на ситуацијата во Сирија има катастрофално влијание врз целиот систем на меѓународни односи. Историјата ќе стави сè на своето место и веќе ја стави голема одговорност на Вашингтон заради крвавите одмазди против Југославија, Ирак и Либија.

Русија повика итен состанок на Советот за безбедност на Обединетите нации за да разговара за агресивните акции на САД и нејзините сојузници. “
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 4 = twelve

%d bloggers like this: