katalonija

Барцелона: Повеќе од 100.000 Каталонци бараат ослободување на сепаратистичките лидери

Повеќе од 100.000 приврзаници за независноста на Каталонија денеска протестираат на улиците на Барселона барајќи ослободување на сепаратистички водачи кои се наоѓаат во притвор.

Денешните демонстрации беа организирани од групи кои ја застапуваа независноста на Каталонија

Денешните демонстрации се организирани од групи за застапување за независноста на Каталонија, граѓанското движење Каталонско национално собрание (АНЦ) и Омниум, чии претседатели се меѓу деветте сепаратисти кои моментално се во затвор и чекаат судење по повод минатогодишниот референдум за отцепување на овој шпански регион.

Двата водечки работнички синдикати во Шпанија го поддржуваат протестот и покрај жалбите од некои од нејзините членови кои не сакаат да станат независни од Каталонија.

Движењето за одделување на богатиот регион ја внеси Шпанија во најдлабоката институционална криза во последните неколку децении. Партиите кои се залагаат за независност на Каталонија го сочинуваат мнозинството во регионалниот парламент и по декемвриските избори.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 1 = zero

%d bloggers like this: