путин

Путин сака соработка со лидерите на Арапската лига

Рускиот претседател Владимир Путин им порачал на лидерите на Арапската лига дека Русија е подготвена за соработка и поддршка во процесот на решавање на кризата во Сирија, Ирак и на Блискиот Исток.

Кабинетот на рускиот претседател од Кремљ изјави дека Путин испратил порака до лидерите на Арапската лига кои присуствувале на 29-тиот Самит на организацијата во Саудиска Арабија.

Истакнувајќи дека Блискиот Исток и Северна Африка минуваат низ тежок период, Путин рече истакнал конфликтите во Сирија, Ирак, Либија и Јемен секојдневно влијаат врз новите жртви и дека меѓународната заедница мора да работи заедно за да се справи со тие кризи.

“Русија е подготвена да соработува со Арапската лига во воспоставувањето регионална безбедност. Во новата ситуација, по поразот на главните сили на ИСИЛ, можеме заедно да го забрзаме решавањето на многу проблеми, вклучувајќи ги и политичките проблеми во Сирија и Ирак “, се вели во пораката на Путин.

Путин истакна дека борбата против тероризмот мора да продолжи со апсолутно почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на сите арапски држави.

Izvor:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 9 = nine

%d bloggers like this: