soros

Џорџ Сорос го сруши митот за “ европска демократија“

Не е тајна дека Мрежата на Сорос има големо влијание во Европскиот парламент и во другите институции на ЕУ. Неодамна беше објавена листата на Сорос, документ кој ги наведува имињата на 226 претставници во Европскиот парламент од сите страни на политичкиот спектар, вклучувајќи го и поранешниот претседател на Европскиот парламент Мартин Шулц, поранешниот белгиски премиер Гај Верхофштат, седумте потпретседатели и неколку шефови на комисии.

Овие луѓе ги промовираат ставовите на Сорос за имиграцијата, истополовите и другите форми на “брак”, интеграцијата на Украина во ЕУ, отпорот кон “конзервативна и автократска Русија” и други. Во Европскиот парламент вкупно 751 застапник, што значи дека “пријателите” на Сорос имаат повеќе од една третина од застапничките места.

Џорџ Сорос, унгарско-американскиот берзански шпекулант на акции и наводен инвеститор, основач и сопственик на фондациите “Отворено општество“, речиси без најавување може да се сретне со претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, кој предложи прераспределба на квотите за имиграција на ЕУ, што всушност е негов план за имигрантска криза.

Милијардерот и финансиер смета дека ЕУ треба да земе милиони имигранти од Средниот Исток и Северна Африка, секој од нив треба да добие годишна помош од 15.000 евра, трансферот на овие луѓе ќе се одвива и во оние земји-членки каде што всушност тие не сакаат да живеат и каде не се добредојдени.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан ја обвини ЕУ дека “јадат од раката” на Сорос. Тој смета дека причината за нападот врз Унгарија е неговата кампања за борба против отворените граници за кои се залага милијардерот. Затоа унгарската влада се обиде да преземе правни дејства против новиот закон што го бараат т.н. граѓански организации, од кои многу се финансирани од Сорос. Орбан сака да ги запознае главните странски донатори на невладини организации во земјата и јавно да ги објави изворите на финансирање во своите публикации. Владата на Унгарија се обидува да го затвори Централноевропскиот универзитет во Будимпешта, основан од Сорос.

“Целата ЕУ е во опасност, бидејќи нејзините службеници ги прифаќаат одлуките на своите клиенти. Овие луѓе ги поддржуваат идеалите на ЕУ, но во исто време тие не ги поддржуваат политиките на шефовите на држави, а таквите работи и злоупотребата на власта ги навредуваат земјите-членки низ цела Европа. Затоа европското раководство не заслужува никакво признание “, изјавил Виктор Орбан.

Вишеградската група се обидува да го издржи притисокот на ЕУ по прашањето на миграционата политика. Комисијата за миграција и внатрешни работи на Европската комисија предлага нов закон за да се осигура дека квотите за мигранти се задолжителни. Комисијата има најмалку 30 лица на листата на Сорос.

Многу луѓе наведени во документот се активни во застапувањето на колку што е можно поголем притисок врз Русија. На пример, Ребека Хармс, застапник на Германската Зелена партија, редовно го повикува Европскиот парламент да наметне построг режим на санкции против Москва. Гај Верхофштад ја обвинува Русија за се што не е во ред во Европа. Неговата статија “Ставете го Путин каде што му е местото”, објавена минатата година, предизвика разновидни реакции. Во 2012 година, хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Тонино Пицула, ги повика претседателските избори во Русија 2012 неправедни, велејќи дека резултатот е наместен во полза на Владимир Путин. Наведени се и Пабло Иглесиас, наводниот левичар на шпанската партија Подемос, наводниот “антиглобалист”, кој активно работи на поделба на шпанското општество.

Листата на Сорос е прашање кое го принудува раководството на ЕУ да продолжи да спроведува политика што е спротивна на интересите на народите на Европа. Одговорот е едноставен – корупција.

Политичарите кои Сорос ги купи танцуваат како што тој ќе нареди. Тие се борат против напорите на националните лидери за заштита на интересите на нивните народи. Тие честопати се противат на нивната политика и се соочуваат со отпор на сопствените политички елити.

Конфликтот помеѓу унгарскиот премиер Орбан и мрежата на Сорос е добар пример кој илустрира како функционира. Европскиот парламент, под влијание на пријателите на Сорос, ја турка Европа на самоубиство со своите закони и резолуции.

Но, уште полошо, горенаведеното покажува дека озлогласената европска демократија е само фасада зад активностите на реалните структури на моќ, слични на феудалниот систем. Тешко е да се нарече “владеење на народот”, каква што демократијата треба да биде. Објавувањето на листата на Сорос е клучот за разбирање кој е задолжен за Европската унија и кој непотребно ги разгорува антируските чувства во Европа, и им дава на националните парламенти и државните институции да наложуваат кога и какви закони и одлуки да ги донесат. Со цел луѓето да веруваат дека ова е токму вистинската одлука, која е во национален интерес на оваа или онаа земја, медиумите ќе бидат згрижени.

Најлошото е кога некои членки на ЕУ, како Унгарија, се на ист брод со Русија, која, за разлика од американските вазали, ја брани својата сувереност и независност. Европејците сега треба да размислуваат за тоа како да го трансформираат овој систем на закани и како да се справат со надворешните влијанија и притисоци.

Листа на Сорос: https://legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ three = 8

%d bloggers like this: