еу

ЕУ ВО ВТОРНИК ЗА СТРАТЕГИЈАТА НА ПРОШИРУВАЊЕ: Со пакетот на проширување опфатени седум балкански земји

Европската комисија во вторник на состанокот во Стразбур ќе го усвои пакетот за проширување.

Европската комисија секогаш досега пакетот за проширување, кој ја вклучува и стратегија за проширување и извештаи за напредокот на земјите кандидати и потенцијални кандидати, го објавуваше во ноември. Сега тое е префрлено за пролет, а последниот пакет беше усвоен пред една година и половина во ноември 2016 година. Овој пат, стратегијата за проширување беше објавена два месеци пред извештајот за напредок, во февруари оваа година, но само за земјите од Западен Балкан, а не и за Турција, со која ЕУ има отворени преговори, иако тие се во целосна одложувања.

Во извештаите за напредок, Комисијата ги оценува аспирантите за членство во почитувањето на основните европски вредности, како што се владеењето на правото, добрососедските односи, реформите во владеењето на правото, јавната администрација, борбата против корупцијата и организираниот криминал и економските реформи.

Пакетот за проширување опфаќа седум земји – Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Македонија, Косово, Албанија и Турција.

Најмногу во процесот навлегоа  Црна Гора и Србија, Македонија и Албанија кои имаат кандидатски статус, ама чекаат на датум за почеток на преговорите, БиХ го чека мислењето на Комисијата за апликацијата за членство, додека Косово е во првите редови и во најтешката ситуација, бидејќи пет земји-членки на ЕУ не ја признаваат нејзината независност.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − = 0

%d bloggers like this: