stajmaer

Германија нема Русија да ја прогласи за непријател

Германскиот претседател Франк-Волтер Штајнмаер предупреди дека нема потреба да се демонизира Русија и да се укаже на галопирачкото отуѓување на Москва и Запад.

“Независно од Путин – не смееме да дозволиме Русија како целина, земјата и нејзините луѓе да ги прогласиме за непријатели. Нашата историја зборува против тоа, и премногу од тоа е во игра “, изјавил Штајнмаер за Bild am zontag.

Тој ги повика германските политичари да не се откажат од дипломатските напори, изразувајќи загриженост дека прекумерните воздушни напади од страна на западните сили за прв пат значително го зголемија ризикот од директна конфронтација меѓу Русија и американските сили во Сирија.

“Ние сме во новата фаза на ескалација на руско-американските односи. Нападот со нервниот агенс на двојниот агент Сергеј Скрипаљ е загрижувачки, но исто така мораме да бидеме загрижени и за галопирачкото отуѓување меѓу Русија и Западот, со последици што ќе го надминат овој случај. Практично повеќе не постои основа за доверба “, заклучил Штајнмаер.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ nine = 17

%d bloggers like this: