w1

Емиратите ја извршија финалната исплата од 120 милиони долари посветена на глобалната иницијатива за искоренување на полио болеста.

Женева, 16 април, 2018 година (WAM) – Глобалната иницијатива за искоренување на полио, GPEI, објави дека Обединетите Арапски Емирати ја завршиле обврската од 120 милиони американски долари исполнета од страна на Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, принцот од Абу Даби и заменик-Врховниот Командантот на вооружените сили на ОАЕ. Земјата ги повлече последните 12 милиони долари од ветувањето од 120 милиони долари направено на Глобалниот самит за вакцини во 2013 година во Абу Даби.

uae makes final payment towards us$120 million commitment to global polio eradication initiative 2

“Им се заблагодаруваме на Обединетите Арапски Емирати за нивната долгорочна дарежлива поддршка и непоколеблива посветеност на искоренувањето на полио, особено личното ангажирање на Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби”, д-р Тедрос Адханом Гебријес, Генерал, рече. “Ова е еден вид на поддршка која ќе обезбеди да стигнеме до секое последно дете за да ја завршиме работата и да го покажеме патот до обезбедување здравје за сите”.

Полио е високо заразна болест која може да предизвика доживотна парализа, но таа е целосно спречена со вакцини. Останаа само три земји кои се уште се борат со болеста – Авганистан, Пакистан и Нигерија. Кога напорите за искоренување на полио се покренаа во 1988 година, 350.000 деца беа парализирани со полио секоја година во 125 земји.

Напорите за искоренување оттогаш постигнаа извонреден напредок и имаше само 22 случаи пријавени во 2017 година – што е најниско регистриран број. Меѓутоа, остануваат голем број клучни предизвици. Постигнувањето на најранливите деца со полио вакцината е попречено од голем број пречки, вклучувајќи тежок терен, несигурност и движења на населението во голем размер.

По Глобалниот самит за вакцини, Обединетите Арапски Емирати ја проширија својата улога преку ОАЕ Пакистанската програма за помош, ОАЕ-ПАП, за да осигурат дека ќе се направат дополнителни добивки онаму каде што е потребно најмногу. Преку иницијативата “Емиратс Полио Кампања”, Обединетите Арапски Емирати помогнаа во напорите за искоренување на теренот во најранливите заедници во Пакистан.

Говорејќи за работата на Обединетите Арапски Емирати, Мохамед Мазруеи, потсекретар на Судот за принца со пресуден принц во Абу Даби, рече: “Главната улога на Обединетите нации за целосно искоренување на полио не е ограничена само на тоа да биде само донатор, туку се однесува и на нејзиниот капацитет за свикување на клучните групи и да обезбеди поддршка на терен за да достави вакцини во областите со највисок ризик во Пакистан.

“Поддршката на Обединетите Арапски Емирати – и како водечки донатор и страствен адвокат – беше критична за да се приближи до она што некогаш сме го правеле историјата со искоренување на детска парализа”, рече директорот на УНИЦЕФ за искоренување на полиомијата Ахил Јајер. “Ова е подарок не само за децата на Пакистан, туку и за сите идни генерации на деца, насекаде, кои се толку близу до целта да се биде роден и да се одгледа во свет без полио”.

Д-р Крис Елиас, претседател на Програмата за глобален развој, Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, рече: “Обединетите Арапски Емирати и шеикот Мохамед бин Зајед ал Нахијан покажаа непоколеблива заложба за ставање крај на полио, и ние сме среќни да соработуваме со нив во овој напор Без нивно вклучување, постигнувањето на рекордно мал број случаи на детска парализа во 2017 година не би било можно “.

ОАЕ е долгогодишен поддржувач на програмата за искоренување на полио-то. Покрај 120-те милиони долари, кои Шеикот Мохамед бин Заид во 2013 година,  вети уште дополнителни 30 милиони долари за искоренување на полио, објавен од Бил Гејтс на Меѓународната конвенција за ротари во Атланта, САД во јуни 2017 година. Со дополнителни обврски во 2011 и 2014 година, вкупно, ОАЕ придонесе со 167,8 милиони американски долари од 2011 година да помогне во ставање на крајот на полио, со директна поддршка на Пакистан, Авганистан, Сомалија, Етиопија, Кенија и Судан.

 

Извор:WAM / Esraa Ismail / Rasha Abubaker
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ five = 6

%d bloggers like this: