Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган изјави дека Турција нема територијални аспирации во Сирија или каде било на друго место во светот. “Операциите што ги спроведуваме во Сирија имаат два цели: првата е да се отстранат терористичките закани кон Турција, а другата е да се формира територија во Сирија кој ќе претставува безбеден, мирен и соодветен за животот на бегалците кои моментално престојуваат во Турција. Ние веќе овозможивме враќање на стотици илјади бегалци “, изјавил Ердоган денеска на Глобалната конференција за претприемништво во Истанбул.

Ердоган истакнал дека крвопролевањето на невини луѓе и урнатите градови во Сирија е една од последиците од основните намери и погрешни проценки на глобалните политички центри.

“Војната во Сирија трае седум години, а тие империјалистички сили не добиле бегалци од таа земја”. “Во Турција прими и се грижи за 3.5 милиони бегалци”. Империјалистички сили, дојдоа рекоа хемиски напад и извршија напад. Настраданите деца од Сирија доаѓаат во Турција и јас гледам во каква состојба се.  Тие, другите тоа не го гледаат, туку само повторуваат дека интервенирале заради хемискиот напад. Ги прашувам зошто чекаа хемиски напад, зошто не реагираа на масакрите извршени од конвенционалното оружје што го донесоа десетици други цивилни жртви Дали е тоа правда “, рекол Ердоган.

Истакнувајќи дека зборува отворено за оваа тема на сите меѓународни состаноци, Ердоган рече дека империјалистите не се грижат за овие прашања.

“Предлагам дека ги поставуваме темелите за нов мир во светот во кој нема да има случајно бомбардирање, тие зборуваат само за мир и мир, но за каков мир зборувате по бомбардирањето што го извршувате? Да бидеме искрени”, рекол Ердоган.

Тој рече дека Турција досега потрошила 31 милијарда долари за згрижување на сириските бегалци  и ја критикуваше меѓународната заедница поради недостаток на соодветна поддршка во процесот.

Американската администрација, предводена од поранешниот претседател Џорџ Буш и Барак Обама, како и под раководство на Доналд Трамп, Ердоган ги обвини дека не одобрувале финансирање за предложената изградба на населби во безбедна зона во Ирак и Сирија а дека лесно одобрувале милијарди и трилиони долари за бомби со кои извршуваа напади во овие земји.

Извор:(Vijesti. / AA)

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име