kanada

Канада нареди повлекување на семејствата на дипломатите во Куба

Канадската влада нареди повлекување на семејствата на дипломатите од Куба  заради мистериозната болест која се појавува меѓу дипломатскиот персонал во ова земја. Канадските власти ја прогласија Куба за “дипломатија без придружба”, што значи дека семејствата на канадските дипломати не смеат да останат во таа земја за време на мисијата. Семејствата на дипломатите во Канада треба да пристигнат во наредните денови.

Таквиот потег уследи веднаш после новиот медицински извештај за мистериозните здравствени проблеми со кои се соочуваат десетици американски и канадски дипломати и членовите на нивните семејства во Куба.

Во извештајот се наведува дека дипломатите имале необјаснети и интензивни главоболки, вртоглавица, краткотрајно губење на меморијата и чувство на хроничен замор што може да биде резултат на нов вид оштетување на мозокот.

“Причината за болеста е непозната, но можно е дека тоа е антропоген фактор”, се вели во извештајот.

Канада претходно ангажирала сопствени медицински тимови за да спроведе прегледи на дипломатите, но не се идентификувани конкретни причини.

Повредените дипломати тврдат дека во периодот на здравствени проблеми слушаат високи фреквенции и болни звуци. Постојат бројни теории за оние кои зборуваат за звучни напади на психички предизвикана болест, но засега нема конкретни докази за ова.

И САД го повлекоа најголемиот дел од дипломатскиот персонал и нивните семејства од Куба откако повеќе од 20 Американци во Хавана се пожалеа на слични здравствени проблеми во јануари.

Канада претходно дипломатија без придружба ги прогласи Либија и Авганистан во кои на семејствата на дипломатите не им е дозволено да останат заради безбедносните кризи во тие земји.

Извор:(Vijesti / AA)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 2 =

%d bloggers like this: