rohani

Рохани: Немаме никаква намера за напаѓање на соседните земји

Иран нема “намера да ги нападне своите соседи”, туку ќе продолжи да произведува “секаков вид на оружје” кое му треба за одбрана, истакнал денес претседателот Хасан Рохани. “Сакаме да бидеме добар сосед и вие да бидете добри соседи”, рекол иранскиот претседател, мислејќи за земјите од Блискиот Исток во говорот во Техеран по повод Денот на Иранската армија.

“Ние немаме никаква намера да ве нападнеме”, рече тој, додавајќи дека Иран нема “никаква потреба да напаѓа” која било друга земја.

“Ние сме голема земја со големи ресурси, ние сме голема цивилизирана нација, а во текот на последната деценија или стотици години, Иран не нападна ниту еден од своите соседи или земји во својот регион”, додал Рухани.

Ангажиран во Сирија на страната на Башар ал Асад и Ирак, во име на борбата против “исламската држава”, како и во борбата на регионалното влијание со Саудиска Арабија, Иран го обвинува Вашингтон, Ријад и Западот дека го дестабилизираат Блискиот Исток.

Меѓутоа, Техеран редовно го обвинува Западот дека предизвикува секаква зла во регионот поради неговата “империјалистичка” политика и поддршка за Израел.

Извор:(Vijesti)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × six =