w1

(Фото/Видео) Рашид Ал Катери: Емиратите дистрибуираа 55.000 пакети на храна за 350.000 луѓе во Јемен

Јемен, 18 април, 2018 година (ВАМ) – Рашид Ал Катери, шеф на Црвената полумесечина на Емирати, ЕРЦ, Тим на брегот на Црвеното Море во Јемен, изјави дека ЕРЦ започнува кампањи за олеснување на животот на народот на јемен, со обезбедување на развојна и хуманитарна помош за да им помогне да ги надминат нивните тешки услови предизвикани од опсадата на милициите на Хутите.

Видео:Рашид Катери

Во интервју за новинската агенција Емирати, ВАМ, Ал Катери рече дека тимовите на ЕРЦ дистрибуирале над 55.000 пакети со храна во ослободените области на Јеменското крајбрежно крајбрежје од 2017 до февруари оваа година, кои им помогнаа на над 350.000 луѓе, вклучувајќи ги и локалните жители и бегалците . Тие, исто така, изградија над 26 нови домови и ги обновија многу други во местото Моха Сити, додаде тој.

Ал Катери истакна дека ЕРЦ започна нова хуманитарна кампања за дистрибуирање на 10.000 пакети за храна во соседните градови и региони на ослободените области на Црвеното Море, кои страдаат од лоши услови.

Тој понатаму додаде дека ЕРЦ ја обнови 160-мегаватната моќна централа Моха, ја одржува “Електричната преносна мрежа”, вратија четири болници на брегот на Црвеното Море, вклучувајќи ја болницата во Моха и ги опремија со медицинска опрема и им обезбедиа медицински персонал, кој вклучува лекари, медицински сестри и техничари, како и изградени 16 соларни води бунари во различни делови на брегот на Црвеното Море.

Ал Катери истакна дека ЕРЦ обновила 17 училишта во три области, кои имаа корист повеќе од 11.000 студенти и дистрибуирале 2.000 школски пакети со потребна опрема, обновија неколку џамии и планираат да започнат проект насловен како“ Рамазан Ифтар“ за време на Светиот месец Рамазан во многу ослободени области, од дистрибуира Ифтарски оброци или пакети за храна до локалните семејства.

Новинската агенција Емирати, ВАМ, се сретна со локалните жители на Јеменското крајбрежно крајбрежје, кои имаат корист од хуманитарната помош во Емирати. Тие, исто така, им се заблагодарија на Обединетите Арапски Емирати за своите хуманитарни и развојни иницијативи кои имаат за цел да го спасат народот во Јемен додека ја слават водечката хуманитарна улога, која не е ограничена само на воената кампања, туку вклучува хуманитарни и спасувачки напори.

Обединетите Арапски Емирати ја даде приоритет на хуманитарната ситуација во Јемен и придонесоа повеќе од 2,73 милијарди американски долари од почетокот на кризата за да ги олеснат страдањата на Јемен, со започнување на одржливи проекти кои вклучуваат здравје, образование, безбедност, јавни објекти, инфраструктура и реконструкција. Обединетите Арапски Емирати, исто така, повторно изградија 1.400 училишта и 650 здравствени центри, кои беа уништени од милициите на Хутите и донираа 500 милиони долари за поддршка на хуманитарниот план на Обединетите нации за Јемен во 2018 година, како и дополнителни 70 милиони долари за реконструкција на пристаништата и аеродромите. Обединетите Арапски Емирати, исто така, формира канцеларија за управување со својата хуманитарна помош во Јемен, која е поврзана со релевантни меѓународни организации.راشد الخاطري:"الهلال الأحمر" توزع 55 ألف سلة غذائية على 350 ألف نسمة بالساحل الغربي لليمن 4راشد الخاطري:"الهلال الأحمر" توزع 55 ألف سلة غذائية على 350 ألف نسمة بالساحل الغربي لليمن 2راشد الخاطري:"الهلال الأحمر" توزع 55 ألف سلة غذائية على 350 ألف نسمة بالساحل الغربي لليمن 1راشد الخاطري:"الهلال الأحمر" توزع 55 ألف سلة غذائية على 350 ألف نسمة بالساحل الغربي لليمن 3

Извор:WAM / Esraa Ismail / Nour Salman
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 9 =