??????????????????????????????????????????????????????????????

(Фото) Палестински жени ја навезоа најдолгата карта на Палестина

ГАЗА.19.04.2018. (IHA) - Палестински жени ја навезоа најдолгата карта на Палестина во контекст на големото враќање.

Палестинските жени во кампот “Враќање” на источната граница на Газа на платно ја завршија најдолго навезена карта на Палестина. На рачно изработената карта  прикажани се најважните палестински градови и села. “Овој културен настан се одржа под покровителство и напорите на Министерството за поддршка на “Големиот марш на враќање”, изјавил Анвар Ал-Барави, помошник на палестинскиот министер за култура. Барави изјавил дека посветеноста на палестинскиот народ кон нивното право да се вратат на нивните национални права и самоопределување ќе продолжи без разлика на се и борбата за тоа ќе продолжи и понатаму. Барави ја истакнал важноста да се задржи палестинското национално наследство поврзано со сите нејзини материјални и духовни компоненти, нагласувајќи дека Палестинците го одразуваат стариот палестински идентитет и цивилизација и претставуваат историски документ за да ги докажат своите права.

Палестинците планираат да ги продолжат своите мирни демонстрации под името “Големиот марш за враќање” до средината на мај.

Извор:IHA.com.tr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − 1 =