katar avioni

Избегната катастрофа: Борбени авиони на Катар пресретнале патнички авион на Емиратите со 86 патници и загрозиле нивните животи

Дубаи: Катарски борбени авионио во неделата опасно се приближиле кон цивилен авион на ОАЕ кој летал од Дамман кон Абу Даби, преенсува државната новинска ахенција на ОАЕ WAM.

Авионот превезувал 86 патници додека го преминал воздушниот простор над Бахреин и се движел по претходно најавената рута на движење на летот.

Спорред информациите патничкиот авион на Емиратите се придржувал до неопходните одобренија и меѓународните дозволи, се вели во соопштението.

“Катарските борбени авиони го следеле и приближиле над дозволеното до авионот на авионот [ОАЕ], притоа намалувајќи го хоризонталното растојание на помалку од две милји и вертикалната поделба на 700 метри, оставајќи само неколку секунди пред можниот судир со авионот и загрозување на животот на патниците “, се вели во соопштението.

По инцидентот, ОАЕ генералниот орган за цивилно воздухопловство изјави дека ќе поднесе жалба до Меѓународната организација за цивилно воздухопловство.

Извор:gulfnews
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 6 = one