w1

(Фото/Видео) Емиратите ја отворија болницата “Шеика Фатима“ во Судан

КАРТУМ, 23 април, 2018 година (WAM) – Др. Видад Бабикер, сопруга на суданскиот претседател Омар Хасан ал-Башир, и претседателката на Фондацијата за хуманитарна организација Санад, денеска ја отвори болницата Шеиха Фатима  наменета за жени и деца воова државата на реката Нил, и север на главниот град на Судан, Картум.

بمبادرة من الشيخة فاطمة: افتتاح مستشفى المراة والطفل في ولاية نهرالنيل بالسودان. 1

Болницата е дел од иницијативата на Шеиха Фатима бинт Мубарак, претседател на Генералниот женски сојуз, претседател на Врховниот совет за мајчинство и детство и Врховен претседател на Фондацијата за развој на семејството, за да обезбеди дијагностички, лековити, хируршки и превентивни здравствени услуги за сиромашните луѓе во различни делови на светот.

Рама Фадел Ал Шамси, советник на Мисијата на Обединетите Нации во Судан, присуствуваше на настанот заедно со д-р Адел Ал Шами, Главен извршен директор на иницијативата за иницијативи “Зајед”, Машаир ал-Давалаб, судански министер за социјални работи и социјална безбедност, број министри, и лекари од ОАЕ и Судан.

Волонтерскиот медицински персонал од Обединетите Арапски Емирати и Судан ќе обезбеди преку болницата здравствени услуги за жени и деца без оглед на нивните пол, раси, бои, вери и секти.

Медицинскиот објект е колективно лансиран од страна на иницијативата Zayed Giving Initiative, Сојузот на женските заедници и фондацијата за благосостојба на Санад во стратешко партнерство со Друштвото на Дар ал Бер, Шаркит куќа во Шарджа и Групата Саудиски германски болници, а во согласност со иницијативата “Година на зајде 2018″ Претседател Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан.

Говорејќи по тој повод, д-р Видад ги пофали напорите на “Мајката на нацијата” за поддршка на филантропските проекти низ светот со крајна цел да се ублажат страдањата на сиромашните пациенти, со фокус на жените и децата. Во прилог на градење на капацитетите и зајакнување на младите луѓе во добротворни цели.

“Оваа иницијатива, прва од своја вид во светот, ја нагласува неизмерната поддршка и грижа за шеевите на Фатима за арапските жени да им се обезбеди висококвалитетна здравствена грижа преку оваа болница, која е опремена со најкус- до сега медицинска опрема “, рече таа.

Таа, исто така, ги нагласи силните врски меѓу двете земји, основани од страна на починатиот шеик Заид бин Султан Ал Нахјан и продолжија од страна на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан и суданскиот претседател.بمبادرة من الشيخة فاطمة: افتتاح مستشفى المراة والطفل في ولاية نهرالنيل بالسودان. 4بمبادرة من الشيخة فاطمة: افتتاح مستشفى المراة والطفل في ولاية نهرالنيل بالسودان. 3

Извор:WAM / Elsadig Idriss / Esraa Ismail
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 14