srce

Франција: Полицијата го пронашла украдениот златен ковчег со срцето на француската кралица Анна

Француската полиција го пронајде златниот ковчег во кој се наоѓа срцето на кралицата Анна од Бретања, француска кралица која починала пред повеќе од пет стотини години.

Реликтот од 16-тиот век со срцето на кралицата и другите важни предмети беше украден минатата недела од музејот во Нант, објави Анадолу Агенцијата (АА).

Сепак, полицијата успеала да ги уапси двајца мажи кои ги одведоа до местото каде што бил закопан ковчегот, во градот Сен Назаре, во западниот дел на Франција.

Полицијата стравуваше дека златниот ковчег ќе биде потопен за да може да се продаде златото.

Сепак, ковчегот е тежок 500 грама, а на него се наоѓа натпис на старфранцуски јазик.

Француските власти претходно апелираа на ограбувачите да вратат вредни артефакти бидејќи беа убедени дека не биле свесни за неговита историска вредност.

Извор:faktor
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − 5 =