SCERBAK

Шчербак: Не сакаме НАТО да ги користи Македонците како топовско месо

Амбасадорот на Руската Федерација во Македонија, Олег Шчербак говорејќи денеска пред студентите од Факултетот за безбедност во Скопје порача дека за Македонија е најдобар воено неутралниот статус, а доколку властите инситираат на влез во сојузи тоа треба да биде потврдено на референдум.

Според него, НАТО претставува воено-политички блок создаден од САД со една цел да се спротивстави на Варшавскиот пакт, но иако тој веќе 30 години не постои НАТО се уште се шири кон исток.

– Воено неутралниот статус на Македонија може да и даде многу и во таков случај таа ќе биде отворена за сите и ќе може да ги оствари економските и социјални интереси на граѓаните, без да биде под товарот на европската солидарност. Добро знаете дека кога солидарноста се става над здравиот разум, тоа е погубно за националните интереси, истакна Шчербак.

Рускиот амбасадор истакна дека постои пропаганда со која Русија се претставува како агресор и дека земјите од Балканот се принудуваат да направат вештачки избор меѓу Истокот и Западот.

– Последиците од тоа и се познати на Украина која беше ставена под таков ултиматум, што предизвика раздор и граѓанска војна. За жал, нашите западни партнери ништо не научија од ова, изјави Шчербак.

Тврдењата дека Македонија се наоѓа на линија на огнот меѓу САД и Русија, тој ги оцени дека се во насока на изолација на двата народи и зголемување на русофобијата.

– Руската Федерација не може да не биде загрижена за воената доктрина на НАТО во која Русија е прогласена за непријателска. Тоа е многу опасна игра и не би сакале во оваа авантура да ја вовлечат и Македонија. Македонскиот народ да се користи како топовско месо и нејзината територија како НАТО база, рече Шчербак.

Амбасадорот на Русија, тврдењата дека членството во НАТО на Македонија ќе и донесат мир и стабилност ги оцени како мит.

– Не ве убедувам дека НАТО е зло, но само велам дека треба многу добро да се анализираат последиците при еден таков чекор. Влегувањето во така агресивен сојуз е предизвик и сериозен избор за секоја земја. Политичарите треба да бидат свесни за својата одговорност и да се водат од поговорката еднаш сечи, три пати мери, изјави Шчербак.

Извор:НоваТВ
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one + 6 =