1

(Фото) Турција:Рутата Ефес-Мимас ја спојува историјата и природната убавина

“Рутата на културата Ефес-Мимас”, се протега до античкиот период, а патот од 709 километри во турски Измир им нуди на посетителите уникатни глетки.

Р`бетот на рута го претставуваат шест патеки меѓу античките градови Ефес, Колофон, Лебедоса, Теоса, Клазоменаја и Еритраја.

Патот Ефес-Мимас започнува пред Артемидиниот храма во областа Селчук и поминува низ местата Мендерес, Сеферихисар, Гузелбахче, Урлу и Чешме, а завршува во Карабурун (Мимас).

Со минувањето низ градовите Јонаца, една од највисоките цивилизации во Западна Анадолија, посетителите имаат можност да видат комбинација на природата, историјата и културното наследство.

Диви цветови, бехар, разновидни видови на лековита трава ги воодушевуваат сите љубители на природата.

Поглед на највисоките точки на сивото море и зеленото крајбрежје, ретко кого ќе остави рамнодушен и заради него се заборава на замор.

Халил Демир рутата Ефес-Мимас се смета за една од ретките кои ги спојува природните убавини и историското наследство.

- Оваа рута секој пат да видам човек нуди посебна убавина, и во секој годишен период се запознавате со различни работи - изјавил Демир кој десет години доаѓа на таа област.

Извор:faktor/AA
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 6 =