begalci

ОН предупредува на нова бегалска криза во Сирија: Најтешко искушение на модерново време

Цивилите повеќе не успеваат да избегаат од судирите и бомбардирањето во Сирија, бидејќи границите се строго контролирани, а соседните земји се веќе преоптоварени од бегалците, што резултира со една од најтешките кризи во модерново време, изјави во вторникот високиот комесар на ОН за бегалци, Филипо Гранди, на донаторска конференција за Сирија во Брисел.

Тој предупреди на голема катастрофа доколку сирискиот град Идлиб, кој е под контрола на бунтовниците, доколку стане следната цел на сириската армија.

“Оваа земја стана стапица … во некои делови смртоносна стапица за цивили - истакнал Гранди на конференција на која присуствуваа претставници на 85 земји и меѓународни организации и повеќе од 200 невладини организации.

“Целиот народ повеќе не може да се справи со своите бегалци и да страда во едно од најтешките искушенија на модерната ера – предупредил Гранди.

Сириската опсерваторија за човекови права, со седиште во Обединетото Кралство, соопшти дека од почетокот на војната околу 511.000 лица загинаа во конфликтот во Сирија во март 2011 година.

Извор:faktor
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 6 = thirty