1

Дански пронаоѓач на крв: Доживотна робија за убиството на шведската новинарка

Данскиот пронаоѓач Питер Медсен, обвинет за убиство на шведската новинарка Ким Вол на неговата подморница во август 2017 година, прогласен за виновен и осуден на доживотен затвор.

Петар Мадсена (47) во Данска го познавале како пронаоѓач, и бил добро познат пред да биде уапсен. Како пронаоѓач, тој сонувал да истражува непознати светови. Затоа тој изградил подморница за себе и планирал приватно патување до универзумот. Тој е обвинет за убиство со усмисла, осквернување на починатиот и сексуален напад врз новинарката Ким Вол, кој му правела друштво на неговата подморницата, пишувајќи за него статијата за него за одреден весник.
Обвинителите тврдеа дека станува збор за kontrol frik кој фантазирал за злоупотреба, убиство и сечење на тело на жена.
Се верува дека Мадсен ја врзал својата жртва пред да биде претепана, неколку пати со нож ја избодел во пределот на гениталииите и на крај ја убил. Потоа го расекол нејзиното тело на делови – главата, рацете, нозете и торзото ги поставил во одделни кеси кои подоцна поврзани со тегови ги фрлил на дното на заливот покрај Копенхаген.
Обвинителите сметаа дека сè е планирано однапред, бидејќи пилата, ножот, пластичните врвки и теговите претходно ги зел со себе на подморницата. Обвинителеите исто такаво неговиот компјутер. Мадсен тврдел дека не биле негови и дека Вол починала во несреќен случај.
Осуден и затворен беше за кратко време по исчезнувањето на младата новинарка, а,47-годишниот пронаоѓач тврдеше дека таа починала во несреќен, и дека тој паничи нејзиното тело го расекол и фрлил во морето.
Со аутопсија, не беше можно да се утврдат причините за смртта на Ким Вол, чие торзо без глава и други делови беа пронајден на неколку места во заливот Коге, кој ја одвојува Данска од Шведска.
Потсетуваме, Вол, независен шведски новинар од 30 години, исчезна на 10 август минатата година во Оресунд, меѓу Данска и Шведска, додека пишуваше извештај за Наутилус и Петар Мадсен.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ three = 4