salah

Саудиска Арабија: Мохамед Салах ќе добие место и џамија со негово име во Мекка

Откако беше именуван за играч на годината на ПФА, Мохамед Салах е на ред да добие уште еден неверојатен  – подарок.Mohamed Salah
Салах се вратил во Англија, потпишувајќи договор со Ливерпул во текот на летото, и за брзо стана фаворит во неговата екипа на Црвените.
Неговата мајсторија на фудбалер за кратко го доведе до 43 гола, од кои 33 во премиер лигата и 10 во Лигата на шампионите.
Синоќа својот скор на  10 гола во Лигата на шампионите, го постигна со одлична игра против својата поранешна екипа, Рома.
Неговиот натпреварувачки перформанс  помогна и ја одведе неговата екипа во финалето од Лигата на шампионите, се разбира и да биде претходно избран за играч на годината со добивањето на наградата ПФА.Salah with the PFA Player of the Year trophy. Image: PA
Додека Салах е обожаван во Ливерпул, тој се смета како и за еден вид “бог“на Египќаните а, да не зборуваме за арапските народи.
После сите вакви успеси, сега истиот тој Салах може да добие по се изгледа сопствено парче место во светиот град Мекка.
Фахд Ал-Роуки, потпретседател на локалната општина во Мекка, Саудиска Арабија, ги претстави потенцијалните планови кои се состојат од тоа  Салах да биде награден со земјиште во Мекка, или да се изгради џамија со негово име.
“Постојат неколку избори во врска со доделувањето на ова парче земја”, изјавил тој за порталот mysalaam..
Салах секој свој гол и успех го прославува со исламска молитва, и паѓајќи на сеџде на теренот, за исламот и за нас тоа представува нешто многу и посебна чест што имаме ваков спортист..
Како и неговите активности од делот на хуманоста со помагање на голем број луѓе, како во Египет, така и надвор..
Salah celebrates scoring a goal. Image: PA
Ал-Rowky додал: “Начинот на кој ќе се предложи и одлучи сето ова што ние го предлагаме, зависи од Мохамед Салах како и саудискиот систем. Доколку  саудискиот систем му дозволи дел од саудиската земја да биде  во сопственост на Салах, тоа парче земја ќе му биде дадено во Света Мека надвор од Месџидул харам, а сепак да биде во негова близина. Уште една од опциите е да се изгради џамија на тоа парче земјка која ќе го носи неговото име. “
Популарноста на Салах се зголеми откако се врати во Англија, при што фудбалската заедница го прифати е25-годишниот со отворени раце.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + 2 =