Во градот Килис, децата на родителите кои престанале да пушат за подарок добија велосипеди, објави Агенцијата Анадолу (АА).

ФОТО: АА

Во проектот под наслов “Стоп за пушење, освои велосипед”, спроведено од Општина Килис и турското Министерство за здравство, 50 деца на деца чии родители одлучија да го прекинат пушењето за подарок добија велосипеди.

Родителите најпрво го потпишале договорот по кој децата добија велосипеди.

Градоначалникот на Килис Хасан Кара во обраќањето пред присутните изјави дека е задоволен што на ваков начин ги награди децата, додавајќи дека од нив добил и други ветувања.

– Децата, пред сè, ќе ги спречат своите баби и дедовци, дадилки, мајки и татковци да трошат тутун. Доколку е потребно, ќе ги скршат цигарите на нивните мајки и татковци. Тие ни ветија дека ќе имаат добри оценки на училиште. Покрај тоа, секој ден, барем еден час ќе возат велосипед за да водат здрав живот – рече Кара.

Таа истакна дека ќе продолжи да дели велосипеди за децата чии родители ќе престанат да пушат во проектот и во наредниот период.

Мустафа Чекиќ изјавил дека неговиот син добил велосипед откако успеал да го убеди својот дедо да престане да пуши.

Абдулкадир Анамур, момче кое го убедил неговиот татко да се откаже од пушењето,изјави дека е задоволен што има убав велосипед.

Извор:faktor

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име