Armenija-Pobunjenici-670x458

ЕРМЕНИЈА: Математика на “Обоената револуција“, и како 7,7% од гласовите на избирачите станува “мнозинство“

Откако под притисокот на “Обоените револуционери“, премиерот на Ерменија премиер Серж Саркијан поднесе оставка, неговиот заменик Карен Карапетјан привремено ја врши должноста на премиер. Двајцта се лидери на владејачката Републиканска партија во Ерменија, која има мнозинство во Националното собрание.

Никол Пашињан, од опозициската партија Излез, кој ја прогласи и ја предводи “Обоената револуција” откако успеа да ја постигне првата цел, разрешувањето на премиерот Саркисјан, сега сака да ја преземе власта во земјата, иако неговата партија освои само 7,78 отсто од гласовите. Откако два дена беше уапсен заради нелегално одржани митинзи и предизвикување на насилни судири во земјата, тој вчера изјави дека сака мирна транзиција на власта, и ако тоа не се случи, ќе бидат потребни вонредни предвремени избори.

Состав на Ерменското национално собрание

Пред се, да потсетиме како изгледа актуелниот состав на Националното собрание на Ерменија, кое има 105 претставници на народот. Ова значи дека партијата или коалицијата има мнозинство од 53 пратеници и може да избере премиер и влада.

На последните избори, одржани во 2017 година, владејачката Републиканска партија на поранешниот премиер Серж Саркисјан доби 49,17% од гласовите и има 58 претставници.

Просперитетската партија на Ерменија, исто така позната како “Царукијанова алијанса”, која го носи името споредн нејзиниот оснивач, претприемач Гагик Царукијан, е втора на власт во собранието и освои 27,35 отсто, освојувајќи 31 место во националното собрание.

“Излез“, партијата на лидерот на “Обоената револуција“, Никола Пасињан, освои 7,78 отсто од гласовите и има 9 парламентарни претставници во Националното собрание на Ерменија.

Последна е Ерменската револуционерна федерација (АРФ), која освои 6,58 отсто од гласовите и има 7 пратеници. Минатата година, владејачката Републиканска партија потпиша коалициски договор со Револуционерната федерација, со што обезбеди поддршка од 55,75% од гласачите. Другите партии не го поминаа изборниот праг.

“Премиерот нема да го избира улицата”

Armenija demonstracijeФОТО: Ерменски демонстрации

Откако му попуштија на гласното и корумпираното малцинство на Никола Пасињан, на кого помош му пружија две женски невладини организации предводени од Лара Ахаронилан, канадски државјанин, и Маро Матосјан, американски државјанин, републиканците соопштија дека премиерот нема да се избира на улица.

Иако е лесно да се види кој стои зад уривањето на власта во Ереван, треба да се додаде дека долгогодишната влада на републиканската партија не успеа да ги реши бројните недостатоци на населението, и дека Ерменците не се задоволни со животниот стандард и хроничните проблеми со коишто ерменското општество во добра волја се бори со “обоената револуција”.

Сепак, сегашниот актуелен премиер Карен Карапетјан ја изрази позицијата на мнозинството во парламентот за промена на владата и и изјави дека премиерот нема да биде избран на улица.

“Не познавам земја во која било кој кандидат не може да биде избран. Што значи избор на народот? Некои луѓе сакаат Николас Пашињан да стане премиер, додека другиот има свој кандидат и ова треба да се одлучи со избор “, изјавил Карапетјан.

Карен Карапетјан истакна дека ништо не може да се направи надвор од уставите и законите на земјата. Политичките сили треба да одлучат како правилата на играта да не се менуваат.

“Што сакаме да направиме? Диктатура? Треба да разбереме што сака нашето општество и да го избереме “, рекол Карапетјан, и потсетува дека министрите ќе продолжат да работат како техничка влада, а следната недела во парламентот ќе се оддржат избори за нов премиер, кој потоа ќе го состави кабинетот. Значи сè продолжува како во било која друга земја во светот со повеќепартиска парламентарна демократија.

Математиката на “Обоена револуција”, во која 7,78% станува повеќе од 55,75%

Сепак, Никол Пашињан и неговите соработници поинаку ја гледаат ситуацијата и имаат посебна математика во која 7,78% од гласовите се претвораат во 53 пратеници, кои се потребни за мнозинството и тој да биде избран за премиер. Од друга страна, се Републиканската партија и АРФ, кои заедно имаат 55,75% од гласовите и 65 претставници во националното собрание. И доколку АРФ ја раскине коалицијата, републиканците се уште ќе имаат 58 пратеници, пет повеќе од парламентарното мнозинство.

Представник на партијата на Пашињан “Излез“, Едмон Марукјан, изјавил дека знае каде ќе бара 53 гласови за номинација на Никола Пашињан за премиер.

Според него, “Излез” веќе има 9 гласови, “Алијансата на Царукијан” ќе им даде 31 глас, а уште 13 претставници од другите две партии во Националното собрание ќе гласаат за Пашињан.

Според оваа математика, Ерменската револуционерна федерација (АРФ), формално во коалиција со Републиканската партија, треба да премине на страната на Пашињан. Но, таа има само 7 пратеници. Значи, сé уште има 6 гласови, а тие се во редовите на владејачката Републиканска партија.

Марукјан изјавил дека смета дека го добил мнозинството: “Републиканците се паметни луѓе и ќе останат паметни, бидејќи во оваа ситуација немаат друг избор”.

Во врска со партијата “Излез”, Едмон Марукјан изјавил дека се подготвени да работат на формирање на привремена влада со Пашињен, иако тие не разговарале со него.

Така, според стратезите на “Обоената револуција”, на власт доаѓа со  7,78% гласови на изборите и 9 од вкупно 105 пратеници во парламентот.

Потсетуваме дека Партијата “Излез“ за првпат се појави на изборите, а Никол Пашињан, со различни ветувања за реформи, подобрување на животниот стандард на граѓаните и другите, како цели ги постави повлекување на Ерменија од Евроазиската економска унија, пристапувањето во ЕУ и “протерувањето” на руските воени бази од земјата, кои постојат и заради заштита на јужните граници на Русија, но и за заштита на Ерменија, која е во нерешена позиција меѓу Азербејџан и Турција.

Во секој случај, “обоената револуција” во Ерменија сè уште не е завршена и ако Пашињен не ја оствари задачата поставена од неговите клиенти, следниот чекор е продолжување на уличните нереди. Ако, во оваа луда математика, дури и биде именуван за премиер, не е јасно како ќе ја формира владата и кои претставници од Републиканската партија би преминале во “Излез”? Сите овие се прашања за кои ќе добиеме одговор во следните неколку дена.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 6