lavrov

ЛАВРОВ: Западот сака да го подели Блискиот исток

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, смета дека западните земји, криејќи се зад изјавите за поддршка на суверенитетот на Сирија, планираат да го поделат Блискиот исток и да ја разбијат Сирија.

“За западните земји, тврдењата за поддршка на суверенитетот, независноста и територијалниот интегритет на Сирија се само зборови кои треба, по секоја веројатност, да ги прикријат плановите за поделба на Блискиот Исток и Сирија да ја поделат на делови, истакнал Лавров.

Тој изрази уверување дека Русија, Турција и Иран се искрено заинтересирани за зачувување на целовита Сирија, во која “етничките и религиозните групи имаат еднакви права и можат да живеат во мир меѓу себе и со своите соседи”.

“Потребно е да им се помогне на Сиријците да го завршат чистењето на земјата од терористите и сите ние им помагаме на сириската влада да ги подигне мостовите на националното помирување и да го изгради урнатото”, рекол Лавров.

Тој ги нарече неприфатливите обиди да ја дестабилизираат ситуацијата во Сирија, да ги охрабрат екстремистите и да постават предуслов за дијалог кој не е во согласност со резолуцијата на Обединетите нации.

“Ова би значело создавање на линија за поделба во Сирија, а ние се спротивставуваме на тоа”, изјавил Лавров.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 − = three