абас

Абас го свика Палестинското национално собрание за прв пат после 22 години

Палестинскиот национален совет, еден вид на врховна власт, се состанува за првпат после 22 години, меѓутоа заради бојкот и несогласување, ќе биде тешко да се постигне целта, а тоа е единство на сите сили против Израел, објави новинската агенција Ројтерс.

Претседателот Махмуд Абас (83) има намера во текот четиридневното заседание легитимитет и да ги инсталира своите соработници на важни позиции. Палестинскиот национален совет е де факто Парламентот на Палестинското ослободително движење (ПЛО) и се смета за лидер во палестинската борба за изградба на држава.

Набил Абу Рданиах, портпарол на Абас изјави дека силна порака на единство меѓу Палестинците ќе бидат испратени за време на седницата во нивната борба за правото на државата. Меѓутоа, местото, времето и учеството на состанокот ги критикуваа опозицијата на Абас и одредени други исламски организации, кои одбија да присуствуваат на оспорувањето на правото на ПЛО да биде единствениот легитимен претставник на Палестинците.

Организациите Исламски џихад и организациите на Хамас кои ја поразија Фатах на Абас на изборите не го поддржаа овој состанок и одбија да дојдат на Окупираниот Западен Брег каде што се одржа. Тие тврдат дека Абас ги изложува Палестинците на израелските безбедносни сили и ги доведува во ситуација да бидат уапсени.

Неколку други ПЛО фракции објавија бојкот на собранието кое треба да собере околу 700 учесници. Барано е одложувањето на средбата беше потребно за надминување на разликите меѓу Фатах и ​​Хамас. Аналитичарите велат дека Абас има намера да ги отстрани нелојалните членови од Извршниот комитет на ПЛО и со тоа да ја одржи целосната контрола, иако неговиот мандат истече во 2010 година.

Извор:(Vijesti / ФЕНА)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine − = 1